FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FAO: DOBAR UROD ŽITARICA U SVIJETU

LONDON, 20. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dobar urod žitarica u svijetutrebao bi pomoći u podmirivanju rastuće svjetske potražnje iizbjegavanju još jednog velikog smanjivanja zaliha, objavila je danasOrganizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pri Ujedinjenim narodima.
LONDON, 20. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dobar urod žitarica u svijetu trebao bi pomoći u podmirivanju rastuće svjetske potražnje i izbjegavanju još jednog velikog smanjivanja zaliha, objavila je danas Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pri Ujedinjenim narodima.

U svom najnovijem izvješću "Food Outlook", FAO je povisio svoje ranije procjene ukupne svjetske proizvodnje žitarica u 2004. za 29 milijuna tona, na 1,99 milijardi tona, odnosno 5,3 posto više nego lani.

"Kako je većina ovogodišnjih žitarica požnjevena ili blizu zrenja, najnovije informacije o proizvodnji su preciznije i potvrđuju mnogo veću žetvu nego se ranije očekivalo", stoji u izvješću te organizacije sa sjedištem u Rimu.

FAO je objavio da se u 2004. očekuje porast uroda pšenice za 9,5 posto, na 613,2 milijuna tona, potpomognut dobrim urodom u Europi, koja je sama doprinijela povećanju ranijih procjena za 10 milijuna tona.

U SAD-u se ove godine očekuje rekordan urod kukuruza, pa su tako procjene uroda zrnatih žitarica podignute na 965,6 milijuna tona, prema sezoni 2003/04. kada su iznosile 934,1 milijun.

Očekivani skok ponude trebao bi pomoći u usporavanju umjerenog pada globalnih zaliha žitarica. "Ovakva razina proizvodnje trebala bi biti neznatno iznad očekivane potrošnje u 2004/05, te bi se tako izbjegla potreba za daljnjim velikim smanjenjem globalnih zaliha žitarica, nakon njihovih oštrih padova u protekle četiri godine", stoji u izvješću FAO-a.

Zalihe žitarica u sezoni 2004/05. predviđaju se u visini 402 milijuna tona, prema 407 milijuna u prethodnom razdoblju, no oštro niže od 478 milijuna tona u sezoni 2002/03.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙