FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DAN VOĆARA NA JMZV-U

ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Ovogodišnji urod jabuka povećan je uodnosu na prošlu godinu za više od 95 posto, na ukupno 4.880 vagona,urod mandarina biti će rekordan, veći od 3.500 vagona, dok jeproizvodnja krušaka ustaljena na oko 150 vagona.
ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - Ovogodišnji urod jabuka povećan je u odnosu na prošlu godinu za više od 95 posto, na ukupno 4.880 vagona, urod mandarina biti će rekordan, veći od 3.500 vagona, dok je proizvodnja krušaka ustaljena na oko 150 vagona.

Istaknuo je to Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) na današnjem tradicionalnom savjetovanju hrvatskih voćara koje je održano u sklopu 80. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma.

Jabuka će, kazao je Ivković, sigurno biti dovoljno za domaće tržište, dok će mandarina biti viška pa se postavlja pitanje što će biti s njim. Naime, kako je kazao Ivković, naši trgovci kad nema nekog voća sposobni su ga uvesti, međutim kada se pojavi višak ne znaju ga izvesti.

Jedan od problema s kojima se suočavaju voćari, kazao je Ivković, je pitanje na koji način povećati potrošnju, jer Hrvatska troši puno manje voća od svjetskih prosjeka. Tako primjerice potrošnja voća u Hrvatskoj po glavi stanovnika iznosi 40 do 50 kilograma, a u visokorazvijenim zemljama 200 do 250 kilograma.

Što se tiče podizanja novih nasada voćnjaka Ivković kaže da je najveći problem sporost rješavanja pitanja zemljišta. Potrebno je također, mišljenja je, animirati ljude da se bave voćarstvom i to na način da im se točno kaže što se može očekivati od proizvodnje, od tržišta, od profita itd.

Ivković drži kako je ova godina već "prohujala" te ističe kako je za ispunjenje plana od 15.000 hektara voćnjaka, koje prema operativnom programu podizanja trajnih nasada treba podići u naredne četiri godine, nužna suradnja struke, resornog ministarstva ali i politike.

Kad Hrvatska uđe u EU, kaže Ivković, treba se izboriti za dodatne kvote kako bi se produžio period za podizanje novih voćnjaka. Posebice je tu važno podići 5.000 hektara šljiva bistrica i isto toliko višnje maraske jer sa tim voćnjacima možemo ići u izvozne programe, kaže Ivković.

Voćari su na današnjem sastanku upozorili i na vrlo visok rast uvoza posljednjih godina, koji će, kako su istaknuli, uništiti domaću proizvodnju.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙