FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JIANG ZEMIN ODSTUPIO I S MJESTA ŠEFA VOJNOG KOMITETA

PEKING, 19. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Nekadašnji šef kineske državei partije Juang Zemin u nedjelju je podnio ostavku na mjesto čelnikamoćnog Središnjega vojnog povjerenstva (CMC) i na tom će ga položajuzamijeniti njegov nasljednik na čelu stranke i države Hu Jintao,objavila je u nedjelju kineska komunistička partija.
PEKING, 19. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Nekadašnji šef kineske države i partije Juang Zemin u nedjelju je podnio ostavku na mjesto čelnika moćnog Središnjega vojnog povjerenstva (CMC) i na tom će ga položaju zamijeniti njegov nasljednik na čelu stranke i države Hu Jintao, objavila je u nedjelju kineska komunistička partija.

Ostavka 78-godišnjega Jianga objavljena je na završetku četverodnevnoga plenuma Centralnoga komiteta Komunističke partije u Pekingu.

"Četverodnevni plenum odlučio je nakon prihvaćanja Jiangove ostavke da Hu preuzme predsjedanje CMC-om", objavila je državna novinska agencija Xinhua.

Promatrači kažu kako je Jiangovom ostavkom završen prvi uredan prijenos vlasti u 55-godišnjoj povijesti Narodne Republike Kine.

Jiang je i nakon povlačenja utjecajan u Komisiji jer mu je blisko najmanje pet od devet članova politbiroa, među njima i potpredsjednik Zeng Qinghong.

Na kongresu Centralnoga komiteta kineske komunističke partije bilo je 356 članova. Neki članovi stranke kritizirali su Jianga što je zadržao položaj u vojsci i nakon što je u studenome 2002. Huu prepustio mjesto stranačkoga vođe, a u ožujku 2003. i mjesto predsjednika države.

Jiang se toga mjesta nije morao odreći do 2007. ali popustio je pritiscima da slijedi primjer svojega prethodnika Denga Xiaopinga koji se s tog položaja povukao dvije godine nakon što je otišao s mjesta šefa partije.

Od revolucije 1949. komunistička partija, osnovana prije 83 godine, politički je monopolist u Kini, ali zadnjih godina eksperimentira s umjerenim promjenama kako bi obuzdala korupciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙