FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 14. rujna 2004. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON - Televizijska zvijezda Oprah Winfrey započela je 19-tu sezonu svoga showa iznenadivši 276 gledatelja u studiju novim automobilima u vrijednosti sedam milijuna dolara. Automobili su poklon General Motorsa koji je osigurao Pontiace G6 od kojih svaki vrijedi 28.000 dolara. Slavna voditeljica je pozvala na pozornicu 11 gledatelja kojima je potom uručila nove automobile. Nakon toga je i preostalim gledateljima dala poklon kutije rekvši kako se u jednoj od njih nalaze ključevi dvanaestog automobila. Na opću radost, otkrili su da se u svakoj nalaze ključevi automobila. U novoj sezoni Oprah će se baviti temom ostvarenja najfantastičnijih snova.

LONDON - Aktivist organizacije za zaštitu prava očeva "Fathers 4 (for) Justice", odjeven kao Batman, uspio je ući na balkon Buchinghamske palače, rezidencije britanske kraljice u Londonu. Tridesettrogodišnji Jason Hatch uspio se ušuljati na balkon unatoč nazočnosti zaštitara. "Na balkonu Buckinghamske palače imamo nekoga tko se prerušio u Batmana", javila je Organizacija. Buckinghamska palača je potvrdila da je na balkonu palače uljez, dodavši da je stvar u nadležnosti policije. "Fathers 4 Justice" postao je poznat kada je u svibnju upao u Donji dom britanskog parlamenta i ljubičastim praškom zasuo premijera Tonyja Blaira. Organizacija smatra da su britanski sudovi u slučajevima rastava brakova naklonjeniji majkama.

SCHEVENINGEN - Nova prijetnja stabilnosti euro-zone neočekivano se pojavila u subotu na sastanku ministara financija 25 zemalja članica EU-a, a riječ je o razlikama u pisanju naziva zajedničke europske valute - eura. Domaćin sastanka, nizozemski ministar financija Gerrit Zalm je rekao kako su svi prisutni bili iznenađeni kad su shvatili da predstavnici novih zemalja članica riječ euro pišu i izgovaraju drukčije. Slovenci euro pišu evro, u Latviji ga pišu eiro, a Mađari naglasak stavljaju na "o". "To nam sigurno neće biti od velike pomoći pri stvaranju jedinstva i jasnoća u ujedinjenoj Europi", ocijenio je Zalm. Prema odluci EU-ovih čelnika iz 1997. riječ euro se mora tako pisati na svim službenim jezicima, a jedina zemlja koja može biti izuzeta je Grčka zbog drukčijeg pisma.

RIM - Profesor iz Firence Giuseppe Pallanti tvrdi da je otkrio tko je slavna Leonardova Mona Lisa. U knjizi "Monna Lisa, mulier ingenua" objavljenoj ovoga ljeta, Giuseppe Pallanti pripovijeda priču o Lisi Gherardini koja se rodila u Firenci u svibnju 1479. Lisa se udala za Francesca del Gioconda i postala model slikaru Leonardu da Vinciju. Pallanti objašnjava da je poznata firentinska obitelj del Giocondo bila vrlo bliska obitelji Medici i Leonardu da Vinciju te pokušava rekonstruirati život Lise i njezina muža. Giocondin identitet uvijek je izazivao rasprave. Neki pretpostavljaju da Mona Lisa nikad nije postojala i da je zapravo riječ o Leonardovu autoportretu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙