FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTVORENE 12. PARAOLIMPIJSKE IGRE

ATENA, 18. rujna 2004. (Hina) - Svega dvadesetak dana nakon završetkaOlimpijskih igara započela je još jedna velika sportska priredba - 12.ljetne paraolimpijske igre, koje su u petak navečer otvorene naprepunom Olimpijskom stadionu u Ateni.
ATENA, 18. rujna 2004. (Hina) - Svega dvadesetak dana nakon završetka Olimpijskih igara započela je još jedna velika sportska priredba - 12. ljetne paraolimpijske igre, koje su u petak navečer otvorene na prepunom Olimpijskom stadionu u Ateni.

Igre traju od 17. do 28. rujna, a na njima će nastupiti 3840 sportaša iz 136 zemalja, koji će se nadmetati u 21 sportu.

Grci su se još jednom potrudili i priredili pravi spektakl prepun blještavila, boja, zvuka i energije. Glavi elementi svečanosti otvaranja bili su drvo i sunce. Za tu priliku organizatori su na središtu travnjaka izradili 26 metara visoko drvo, promjera 23 metra i teško 35 tona, čije je postavljanje trajalo šest dana.

Program svečanog otvaranja započeo je grčkom himnom, te mimohodom zemalja sudionica. Prva je na stazu izašla Angola, dok je hrvatska bila 58. od rekordnih 136 zemalja. Posljednji su na stadion izašli domaćini, Grci.

Hrvatsku zastavu nosio je plivač Mihovil Španja, koji na kosi obrijao kockice te ih obojao u crveno i tako svojom frizurom izmamio veliki pljesak gledatelja. Španja je predvodio hrvatsku delegaciju koju je sačinjavalo 30 ljudi, među kojima 16 sportaša. Jedini koji se nije pojavio na otvaranju bio je Blaž Beljan kojeg u subotu u jutro očekuje nastup u streljaštvu.

Nakon mimohoda kratkim govorima pristunima su se obratili predjednica Organizacijskog odbora Gianna Angelopoulos-Daskalaki, te predjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (MPO) Phil Craven nakon čega je grčki predsjednik Konstantinos Stephanopoulos proglasio Igre otvorenima.

Uslijedilo je podizanje paraolimpijske zastave, te sviranje paraolimpijske himne. Jedan od vrhunaca svečanosti bio je dolazak paraolimpijske baklje na stadion. Nakon devet dana i 410 kilometara puta po Grčkoj baklju je u stadion unio Dimitris Konstantaggas. Unutar stadiona baklju je nosilo još šest bivših i sadašnji grčkih praolimpijaca, a čast upaliti paraolimpijski plamen pripala je Georgiosu Toptsisu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙