FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POI: "UM, TIJELO I DUH" MOTO PARAOLIMPIJSKIH IGARA

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Na prvim Paraolimpijskim igrama uRimu nastupili su samo natjecatelji s ozljedama kralježnice, a tako jebilo i na Paraolimpijskim igrama u Tokyu 1964., Tel Avivu 1968. i Heidebergu 1972.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Na prvim Paraolimpijskim igrama u Rimu nastupili su samo natjecatelji s ozljedama kralježnice, a tako je bilo i na Paraolimpijskim igrama u Tokyu 1964., Tel Avivu 1968. i Heidebergu 1972.

Na Paraolimpijskim igrama 1976. godine u Torontu prvi put su nastupile osobe s amputacijama, te slijepi i slabovidni sportaši, da bi na sljedećim Igrama 1980. u Amhemu sudjelovali su i sportaši s cerebralnom paralizom. Na paraolimpijskim igrama u Atlanti 1996, godine u igre se uključuju i sportaši s mentalnim invaliditetom.

Guttmann-ova prvotna zamisao bila je da nazove igre "Olimpijada paraliziranih", ali takav izraz nije prihvaćen jer se odnosi samo na jedan oblik invaliditeta, pa se od 1988. kao službeni naziv koristi Paraolimpijske igre.

Riječ "Paraolimpijski" proizlazi iz kombinacije tri riječi: latinskog priloga "par" koji znači "sličan" ili "isti", grčkog prefiksa "para" koji znači "do" ili "uz" i riječi "olimpijski", jer se Paraolimpijske igre odigravaju uz Olimpijske igre.

"Um, tijelo i duh" kao tri najznačajnija elementa ljudskog postojanja, usvojena su kao moto Paraolimpijskih igara i pokreta.

1982. godine osnovan je Odbor za međunarodnu koordinaciju svjetskih sportskih organizacija za osobe s invaliditetom, koji će od tada voditi Paraolimpijske igre i organizirati dijalog između Međunarodnog olimpijskog odbora i ostalih međunarodnih organizacija.

Paraolimpijske igre u Seul-u 1988. godine i u Barceloni 1992. godine bile su putokaz Paraolimpijskom pokretu. Na ovim igrama natjecanja su se održavala na istim borilištima kao i Olimpijske igre. Dok je u Seulu bilo izgrađeno potpuno novo selo za Paraolimpijske igre. Od Igara u Barceloni pa nadalje sportaši s invaliditetom koriste isti smještaj u Olimpijskom selu.

22. rujna 1989. osnovano je novo upravno tijelo - Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) s ciljem da se stvori međunarodno priznata organizacija s demokratski izabranim predstavnicima, vrhunskog sporta za osobe s invaliditetom. IPC je službeno zamijenio ICC nakon Paraolimpijskih igara u Barceloni 1992. godine IPC danas broji više od 150 zemalja članica, koje predstavljaju njihovi Nacionalni paraolimpijski odbori (NPC) i pet međunarodnih sportskih organizacija, koje se dijele prema obliku invaliditeta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙