FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UPOZORENJE O DOBITI COCA-COLE PRITISNULO AMERIČKE BURZE

NEW YORK, 16. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Upozorenje o dobiti izCoca-Cole potaknulo je zabrinutosti američkih ulagača u srijedu okokorporativnih zarada uoči nove sezone tromjesečnih poslovnih izvješća,a raspoloženje na tržištu dionica pritisnulo je i snižavanjeinvesticijskog rejtinga tehnološkim dionicama.
NEW YORK, 16. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Upozorenje o dobiti iz Coca-Cole potaknulo je zabrinutosti američkih ulagača u srijedu oko korporativnih zarada uoči nove sezone tromjesečnih poslovnih izvješća, a raspoloženje na tržištu dionica pritisnulo je i snižavanje investicijskog rejtinga tehnološkim dionicama.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,8 posto, na 10.231 bod. Istodobno, tehnološki Nasdaq potonuo je gotovo jedan posto, te iznosi 1.896 bodova.

Nasdaq indeks završio je poslovanje s gubitkom po prvi puta u zadnjih pet dana, spustivši se ispod razine od 1.900 bodova nakon što je investicijska banka Goldman Sachs snizila ulagački rejting dionicama proizvođača softvera i hardvera, navevši kao razlog usporavanje informatičko-tehnološke potrošnje u 2004. i 2005.

Dodatno, dionica vodećeg svjetskog proizvođača bezalkoholnih pića, Coca-Cole potonula je na najnižu razinu u proteklih 16 mjeseci, pomogavši tako spuštanju Dow Jonesa na najnižu razinu od početka rujna, upozorivši da će u drugoj polovini godine poslovati sa zaradom ispod očekivanja tržišta.

"Mislili smo da ćemo dobiti pozitivne vijesti iz korporacija, no to se nije dogodilo", opisao je raspoloženje na tržištu Neil Massa, trgovac dionicama pri John Hancock Fundsu. "Ovo je ponor, iskreno rečeno, smjernice nisu opće dobre. Svi smo pretpostavljali da će druga polovina godine značiti veliki oporavak zarada, a to se ne događa. Možda smo već dosegnuli sam vrhunac na tržištu ove godine".

Osim dionica Coca-Cole, koje su izgubile četiri posto na vrijednosti, među većim gubitnicama nalazi se i dionica telekom kompanije Verizon Communicationsa, koja je pojeftinila 2,1 posto. No, dionica softverske kompanije Oracle ojačala je sedam posto, budući je izvijestila o 16-postotnom rastu tromjesečne dobiti.

Ulagače na europskim burzama jučer su ponovno zabrinule rastuće cijene nafte i troškovi sirovina, koji bi mogli naštetiti zaradama kompanijama iz sektora poput automobilskog, dok je upozorenje o dobiti iz Coca-Cole pritisnulo dionice prehrambene i industrije bezalkoholnih pića. U takvim uvjetima frankfurtski DAX spustio se 0,15 posto, na 3.941 bod. No, londonski Ftse indeks ojačao je skromnih 0,06 posto, na 4.548 bodova, ponajprije zbog olakšanja ulagača nakon što je HBOS banka odustala od potencijalno skupog nadmetanja za akviziciju svog rivala, Abbey Nationala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙