FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 17. KOLOVOZA 2004. GODINE

ZAGREB, 17. kolovoza 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD17. KOLOVOZA 2004. GODINE
ZAGREB, 17. kolovoza 2004. (Hina) - IZVJEŠĆA SA SVJETSKIH TRŽIŠTA OD 17. KOLOVOZA 2004. GODINE

HINA - Financijski servis

a) Indeksi na najznačajnijim svjetskim burzama u 12:00

Burza / Indeks TRENUTNI ZATVARANJE

--------------------------------------------------

New York/DJIA 9.954,55 9.825,35

Tokyo/NIKKEI 10.725,97 10.687,81

London/FTSE-100 4.356,50 4.350,20

Frankfurt/DAX 30 3.718,68 3.699,11

--------------------------------------------------

Blagi pad cijena nafte s rekordnih razina smanjio je u ponedjeljak na američkim tržištima dionica zabrinutosti da će korporativne zarade biti narušene višim troškovima energenata, što je potaknulo oporavak vrijednosti burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 1,3 posto, na 9.954 boda. Tehnološki Nasdaq poskočio je 1,5 posto, na 1.782 boda.

Visoke cijene nafte posljednjih su dana pritiskale cijene dionica zbog njihova negativna utjecaja na profitne margine korporacija i osobnu potrošnju. Njihovo snižavanje s najviše razine u zadnjih 21- godinu od 46,91 dolar po barelu potaknulo je kupovine dionica.

"Nafta sigurno pomaže boljem raspoloženju na tržištu", izjavio je Michael Metz, strateg pri Oppenheimer&Co. "Postojao je strah da rast cijena nafte neće biti zaustavljen sve dok ne dosegnu 50 dolara za barel, no sada se čini da je, barem kratkoročno, on zaustavljen. Već i to je ohrabrujuće".

Raspoloženje na tržištu popravile su i odlične zarade vodećih američkih maloprodajnih tvrtki. Tako je drugi po veličini maloprodajni lanac u SAD-u za opremanje kućanstva Lowe's Cos. objavio 18-postotni rast dobiti, što je podiglo cijene njegovih dionica za više od pet posto. Istodobno, Kmart Holding izvijestio je o trećem uzastopnom tromjesečju u kojem je poslovao s dobiti, što je ojačalo cijene njegovih dionica za više od 17 posto.

Porasla je i potražnja ulagača za tehnološkim dionicama, pri čemu su najviše poskupjele dionice Amazon.coma, za pet posto, te eBaya, 1,8 posto. "Mislim da su se tehnološke dionice previše prodavale, te da ćemo sada vidjeti njihov oporavak", kazao je Robert Drust, direktor regionalne ulagačke banke Wedbush Morgan.

Među gubitnicama bile su, pak, dionice osiguravatelja, koje pritišću potencijalno veliki odštetni zahtjevi posljedica orkana Charley, koji je pogodio Floridu.

Na europskim burzama jučer je također zabilježen oporavak vrijednosti indeksa s najnižih ovogodišnjih razina, posebno zahvaljujući rastu cijena u naftnom sektoru zbog nagađanja o preuzimanju Shella. Londonski Ftse indeks porastao je 1,13 posto, na 4.350 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 1,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 3.699 bodova.

I dok su tehnološke dionice na europskim burzama ostvarivale dobitke, blue-chip dionice bilježile su tek manje oscilacije, budući su europska tržišta paralizirana strahom hoće li cijene nafte nastaviti svoj uspon i oprezom pred nove američke gospodarske pokazatelje.

U takvim uvjetima do podneva je londonski Ftse indeks dobio 0,14 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.356 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,5 posto, na 3.718 bodova.

Ulagači su u iščekivanju podataka o potrošačkim cijenama u SAD-u, te industrijskoj proizvodnji, nervozni zbog toga što je nedavni niz pokazatelja iz najvećeg svjetskog gospodarstva bio slab.

S visokim cijenama nafte i upitnim tijekom gospodarskog oporavka, neki na tržištima sve su zabrinutiji povratkom stagflacije u stilu 1970-ih, kada su cijene eskalirale i zaustavljale gospodarski rast. Nekoliko analitičara očekuje da europska tržišta dionica nadmašuju izvedbom američka i više od dvije godine ako posustane oporavak u SAD-u.

"Cijene nafte i američki pokazatelji sljedećih će nekoliko dana određivati smjer na tržištima dionica", izjavio je Thierry Lacraz, strateg pri Pictet&Pie banci. "Američka središnja banka optimistična je glede gospodarskog oporavka iako su pokazatelji bili slabi. Sada ulagači trebaju potvrdu da je oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva u tijeku".

Od dobitnika ističe se dionica tehnološkog diva Nokije, koja je ojačala 0,9 posto, nakon što je njezin rival Motorola objavila da očekuje snažan rast prodaje i u drugoj polovini godine. Istodobno, dionica Erste banke spustila se 4,3 posto, jer su ulagači bili razočarani njezinim polugodišnjim poslovnim rezultatima.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je porastao 0,4 posto, na 10.725 bodova.

b) Tečajevi najznačajnijih svjetskih valuta u 12:00

TRENUTNI NAJVIŠI NAJNIŽI

-------------------------------------------------

Euro/USD 1,2344 1,2381 1,2344

Euro/JPY 136,32 136,66 136,23

USD/JPY 110,42 110,59 110,29

-------------------------------------------------

Dolar se danas na svjetskim tržištima zadržao oko najnižih razina u zadnjih mjesec dana prema euru, kako du ulagači odlučili pričekati nove pokazatelje o američkoj inflaciji kako bi dobili smjernice glede budućeg kretanja kamatnih stopa.

Dolar gotovo nije zabilježio promjene u odnosu na euro, koji trenutno iznosi 1,2344 dolara. Ni prema jenu se nije značajnije mijenjao, zadržavši se na 110,42 jena.

Nedavno objavljeni podaci o rekordnom američkom trgovinskom manjku i slabi podaci o zaposlenosti pritišću dolar, koji nije uspio sačuvati dobitke izazvane jučer objavljenim podatkom koji je pokazao i dalje snažan interes ulagača za američku imovinu.

Najnoviji pokazatelj njemačkog instituta ZEW o padu povjerenja ulagača za najveće europsko gospodarstvo na najniže razine u posljednjih 13 mjeseci nije uspio privući veće zanimanje ulagača, koji su pak više usredotočeni na prognoze vezane uz američko gospodarstvo i monetarnu politiku.

"Slika o globalnom rastu i ciklus monetarnog zaoštravanja u SAD-u pod velikim su znakom pitanja, pa tržišta više brine SAD nego vijesti iz Europe", kazao je Bilal Hafeez, valutni strateg iz Deutsche Bank.

Podršku jenu, s druge strane, pružilo je spuštanje cijena nafte s rekordnih razina nakon pobjede venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza na nedjeljnom referendumu, što je umanjilo opasnosti od prekida isporuka sirove nafte iz tog petog najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Među zemljama G7 na rast cijena nafte najosjetljiviji je upravo Japan budući on uvozi svu svoju naftu. Jen je danas ojačao oko 0,43 posto prema euru, koji trenutno iznosi 136,32 jena.

c) iznos LIBOR-a na dan:

----------------------------------------------------

jedan jedan tri šest

datum tip tjedan% mjesec% mjeseca% mjeseci%

----------------------------------------------------

16.08. USLIB 1,56 1,60 1,72 1,72

16.08. EULIB 2,06 2,08 2,11 2,16

----------------------------------------------------

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙