FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HARTMANN O ODBIJANJU ZAHTJEVA ČERMAKA I MARKAČA

DEN HAAG/ZAGREB,15. rujna(Hina) - Odbijanju zahtjeva za puštanje izpritvora generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji podržava ihaško tužiteljstvo, najviše je pridonijelo to što još nije uhićengeneral Ante Gotovina koji je dio istog predmeta, ocijenila je usrijedu glasnogovornica tužiteljstva Haškog suda (ICTY).
DEN HAAG/ZAGREB,15. rujna(Hina) - Odbijanju zahtjeva za puštanje iz pritvora generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, koji podržava i haško tužiteljstvo, najviše je pridonijelo to što još nije uhićen general Ante Gotovina koji je dio istog predmeta, ocijenila je u srijedu glasnogovornica tužiteljstva Haškog suda (ICTY).

"Gotovina nije uhićen a on je dio istog predmeta. Nisu ih pustili najviše zbog Gotovine", ocijenila je u telefonskom razgovoru glasnogovornica Florence Hartmann.

Suci su odlučili da su zločini jednako teški kao i prije te da postoje isti razlozi za odbijanje zahtjeva kao i prvi puta u travnju, a tužiteljstvo nije iznijelo drugačije argumente nego tada kad se protivilo njihovom puštanju, dodala je.

Ona je potvrdila da je tužiteljstvo iznenađeno odlukom, no naglasila je da ne može komentirati odluke sudskog vijeća.

"Tužiteljstvo je podržavalo puštanje na slobodu, a pošto su obje strane bile suglasne, mislili smo da neće biti problema", rekla je Hartmann.

U obrazloženju odluke se među razlozima za odbijanje zahtjeva ističe i "nezadovoljavajući" i "dvosmislen" odgovor tužiteljstva, koje je u zaključku podneska navelo da se "ne protivi" zahtjevu a u samom tekstu da "niti ne zagovara oslobađanje".

Kroz odluku se provlači i kritika politike tužiteljstva prema privremenom oslobađanju koja, vođena pragmatičnim interesima, zna upasti u kontradikcije.

Tako se iz spomenutog odgovora citira dio u kojem se ocjenuje da optužene nakon davanja intervjua tužiteljima više ne treba zadržavati u pritvoru, ali se istodobno izražava razumijevanje za razloge ranije negativne odluke vijeća.

Glasnogovornica tužiteljstva nije željela komentirati takve ocjene iz obrazloženja odluke, napominjući da se radi o "diskrecionom pravu" sudaca.

Hartmann je umjesto toga kazala da će tužiteljstvo i ubuduće podržavati zahtjev za oslobađanje Čermaka i Markača.

Budući da nema mogućnosti redovne žalbe na odluku, očekuje se da će branitelji od suda tražiti dozvolu za podnošenje "interlokutorne" žalbe, kao izvanredne mjere za intervenciju u postupak.

Haški sud optužio je u ožujku ove godine Čermaka i Markača za ratne zločine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja 1995. prema krajinskim Srbima, za što od 2001. tereti i generala Gotovinu.

Sudu su se dobrovoljno predali 11. ožujka, a dan kasnije su se izjasnili da nisu krivi. Zahtjev da početak suđenja čekaju na slobodi sud je prvi puta odbio 29. travnja, a ponovljeni u utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙