FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puhovski završava dokumentarac "Lora - Svjedočanstva"

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Redatelj i producent Nenad Puhovskiovih dana završava nakon više od godinu dana rada svoj novidokumentarac "Lora - Svjedočanstva".
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Redatelj i producent Nenad Puhovski ovih dana završava nakon više od godinu dana rada svoj novi dokumentarac "Lora - Svjedočanstva".

Film se bavi, kako je danas izvijestio redatelj, događajima u vojno-istražnom centru "Lori" u kojem je od 1992. do 1996. bilo zarobljeno više od tisuću osoba - civila i vojnika iz Splita, Dalmacije, tadašnje Jugoslavije te BiH.

Osim toga film govori i o njihovu okružju - stanju u Hrvatskoj i Splitu 1991., razmjeni zarobljenika u Nemetinu 1992. i prvom suđenju za "Loru" 2002.

Film je proizveden u produkciji Factuma iz Zagreba i Televizije B92 iz Beograda, a sufinancirali su ga američki United States Institute of Peace i njemački Heinrich Boell Stiftung.

U filmu govore bivši zatvorenici Lore - Nenad Filipović, Zvonko Gljuk,Veljko Grebenar, Miloslav Katalina, Sead Subašić, Živko Janjić, Slavko Lukač, Dragan Stošić i Milanče Tošić (iz SiCG) te Miroslav Čučak, Mirko Babić, Veso Deretić, Ljubiša Gerun, Borislav Hamović i Vladimir Žarković iz Trebinja (BiH).

Osim njih u filmu svoje mišljenje o događajima daju i generali Mato Laušić i Ivo Jelić, bivši pripadnik 72. bojne Vojne policije Mario Barišić, bivši načelnik splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ivo Stipičić, prof. dr. Nikola Visković, odvjetnik Nenad Boban, novinar Pero Jurišin i bivša zastupnica austrijskog parlamenta Marijana Grandić.

Film će biti praizveden u tijeku Zagrebačkog filmskog festivala u okviru prikaza filmova o ljudskim pravima te istodobno i na Televiziji B92.

Kako napominju u Faktumu, film je više puta nuđen i HTV-u, ali se njegovi urednici do danas nisu očitovali o mogućnostima njegova prikazivanja.

(Hina) pp/xmc ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙