FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra je Dan zaštite ozonskog omotača

ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Međunarodni dan zaštite ozonskogomotača obilježava se 16. rujna, a moto ove godine je "Sačuvajmo našenebo - planet prijatelj ozona - naš cilj".
ZAGREB, 15. rujna 2004. (Hina) - Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača obilježava se 16. rujna, a moto ove godine je "Sačuvajmo naše nebo - planet prijatelj ozona - naš cilj".

Taj dan obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda od 19. prosinca 1994., a s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski omotač.

I ove se godine diljem svijeta podsjeća na čvrstu obvezu zemalja članica Montrealskog protokola o poduzimanju mjera za ukidanjem potrošnje tvari koje štete ozonu.

Provedbom Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski omotač postignuto je značajno globalno smanjenje emisija tih tvari u zrak. Međutim, budući da se radi o postojanim tvarima smanjenje njihovih koncentracija u stratosferi sporo opada, pa stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog omotača tek sredinom stoljeća.

Republika Hrvatska stranka je Montrealskog protokola - prihvatila je sve izmjene i dopune Protokola, a za njegovu provedbu nedležno je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Hrvatska je 1996. izradila Nacionalni program za postupno ukidanje tvari koje oštećuju ozonski omotač.

Najveća potrošnja tvari koje oštećuju ozonski omotač (TOOO) lani se u Hrvatskoj bilježi pri servisiranju rashladnih i klima uređaja (91 posto) - od toga 69,41 posto CFC-a (klorofluorougljika) i 30,58 posto HCFC-a (hidroklorofluorougljika). Slijedi potrošnja 6 posto CFC-a u sektoru aerosola, poglavito za proizvodnju medicinskih aerosolnih doza. U protupožarnoj zaštiti koristi se jedan posto kontroliranih tvari - halona. Potrošnja od 2,13 tona ugljik tetraklorida (2 posto) ostvaruje se u laboratorijima, za potrebe kemijskih analiza.

Najveći potrošač CFC-a, sektor rashladnih i klimatizacijskih uređaja najkompleksniji je zadatak koji se postavlja pred Hrvatsku kada se govori o ukidanju potrošnje tvari koje oštećuju ozonski omotač.

Državna tajnica Ministarstva Višnja Jelić Mueck ističe da Ministarstvo provodi niz aktivnosti vezanih uz zaštitu ozonskog omotača - od izrade i provedbe propisa, projekata kojima se hrvatsko gospodarstvo prilagođava novim tehnologijama i tvarima koje nisu štetne za ozonski omotač te do suradnje s javnošću.

Ministarstvo je u suradnji s "Večernjim listom" izradilo brošuru "Zaštita ozonskog omotača i klimatske promjene".

Hrvatska se ubraja u zemlje iz članka 5. Montrealskog protokola, obzirom na potrošnju manju od 0,3 kilograma po stanovniku tvari iz Dodatka A i potrošnjom manjom od 0,2 kilograma po stanovniku tvari iz Dodatka B Montrealskog protokola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙