FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DRAŠKOVIĆ PISAO PREDSJEDAJUĆEM MINISTARA EU

BEOGRAD,13. rujna 2004.(Hina) - Ministar vanjskih poslova državnezajednice Srbije i Crne Gore Vuk Drašković uputio je u ponedjeljakpismo predsjedajućem Vijeća ministara Europske unije, nizozemskomministru vanjskih poslova Bernardu Bothu, u kojem kaže da izapojedinačnih međunacionalnih incidenata u Vojvodini ne stoji nikakvadržavna strategija, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.
BEOGRAD,13. rujna 2004.(Hina) - Ministar vanjskih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore Vuk Drašković uputio je u ponedjeljak pismo predsjedajućem Vijeća ministara Europske unije, nizozemskom ministru vanjskih poslova Bernardu Bothu, u kojem kaže da iza pojedinačnih međunacionalnih incidenata u Vojvodini ne stoji nikakva državna strategija, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

"Kad je riječ o pravima Mađara u srpskoj pokrajini Vojvodini, uvjeravam vas da iza pojedinačnih incidenata ne stoji nikakva državna strategija i da izolirani akti nasilja, verbalni ispadi, razni grafiti i slično ne ugrožavaju tradicionalno dobre i skladne odnose Srba i Mađara, kao i ostalih etničkih i vjerskih zajedica", naveo je ministar Drašković u pismu, te dodao da "strepi od mogućnosti da nepotrebna preuveličavanja i politizacija pojedinačnih ispada, koji su za svaku osudu, mogu proizvesti istinske međunacionalne tenzije kojih sada nema".

U pismu se navodi i da su Savjet ministara SCG i sve demokratske snage "privržene načelu maksimalnog poštivanja manjinskih prava".

Skupština državne zajednice SCG u ponedjeljak je priopćila da će njezino izaslanstvo u utorak prisustvovati u Strasbourgu sastanku Odbora za politička pitanja, na kojem će - kako se očekuje - biti otvoreno pitanje položaja mađarske manjine u Vojvodini.

Ministri vanjskih poslova EU će se u ponedjeljak, kako je najavljeno, na zahtjev mađarskih vlasti očitovati o slučajevima napada na pripadnike mađarske manjine u Vojvodini.

Vlasti u Beogradu prošlog tjedna su se usprotivile internacionalizaciji ekscesa s pripadnicima mađarske manjine u Vojvodini, tvrdeći da je riječ o pojedinačnim incidentima, nerijetko usmjerenima i protiv srpske većine u Vojvodini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙