FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapečaćen i kamenolom "Veličanka 2"

VELIKA,14. rujna (Hina) - Rudarska inspekcija Državnog inspektoratazapečatila je danas kamenolom "Veličanku 2" koji se nalazi u Parkuprirode "Papuk" i koji godinama eksploatira tvrtka "Kemen-Ingrad" d.d.
VELIKA,14. rujna (Hina) - Rudarska inspekcija Državnog inspektorata zapečatila je danas kamenolom "Veličanku 2" koji se nalazi u Parku prirode "Papuk" i koji godinama eksploatira tvrtka "Kemen-Ingrad" d.d.

Riječ je o jednom od najvećih kamenoloma u Hrvatskoj, koji se bavi vađenjem tehničkoga građevnog kamena, a zapečaćen je jer nema rudarsku koncesiju, kazao je načelnik rudarske inspekcije Željko Prce.

Nedavno je inspekcija zapečatila još jedan kamenolom te tvrke koji se nalazi u Vetovu.

Eksploatiranjem tih dvaju kamenoloma "Kamen-Ingrad" je ostvario protupravnu dobit od oko 65 milijuna kuna koliko duguje državi jer nema koncesiju, izjavio je Prce.

Osim plaćanja 65 milijuna kuna duga državi tvrtka od pet uvjeta mora ispuniti i onaj da joj Vlada izda tzv. pravo služnosti da bi mogla nastaviti rad.

Uprava tvrtke je uložila žalbu Upravnom sudu zbog visine duga državi, no, kako se danas doznalo, ta je žalba odbijena.

Upravitelj kamenoloma Josip Čačić izjavio je kako tvrtka radi na dobivanju potrebne dokumentacije, istaknuvši kako zbog današnjeg pečaćenja kamenoloma 160 radnika nema što raditi. Zatvaranje kamenoloma, drži, imat će posljedice za šire područje jer je tvrtka kamenom opskrbljivala cijelu Slavoniju.

Pečaćenje "Veličanke 2", po riječima načelnika požeško-slavonske Policijske uprave Nikole Jankovića, obavljeno je za pola sata i prošlo je bez izgreda, dok je pedesetak radnika mirno prosvjedovalo. Osječki zeleni najavili su dolazak i tražili su jaču zaštitu, no to nije bilo potrebno, jer je sve prošlo mirno, dodao je načelnik Janković.

Ljiljana Mitoš-Svoboda, voditeljica Osječkih zelenih koji su prije dvije godine pokrenuli javnu akciju za zatvaranje "Vetova" i "Veličanke 2" jer, kako su naveli, uništavaju prirodu i okoliš, kazala je kako od države, koja je godinama prešutno odobravala nezakonit rad tih kamenoloma, traže da podmiri troškove saniranja vrlo opustošena prostora".

Nezamislivo je da se u "srcu Parka prirode 'Papuka', koji je na putu da bude uvršten na UNESCO-ov popis, godinama toleriralo drastično uništavanje prirode" i od državnih tijela tražimo kazneni progon vlasnika "Kamen-Ingrada" Vlade Zeca, rekla je Mitoš-Svoboda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙