FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada: 70 metara od mora bez stambene izgradnje

ZAGREB,9. rujna(Hina) - U pojasu do 70 metara od mora na izdvojenimgrađevinskim područjima, poput vikend naselja, više neće bitidopuštena stambena izgradnja, odlučila je danas Vlada donoseći Uredbuo uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja.
ZAGREB,9. rujna(Hina) - U pojasu do 70 metara od mora na izdvojenim građevinskim područjima, poput vikend naselja, više neće biti dopuštena stambena izgradnja, odlučila je danas Vlada donoseći Uredbu o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja.

Na jadranskoj obali niz je slučajeva da se kuće grade na samoj obali, jedna do druge, bez prolaza do mora, upozorio je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade.

Takvih primjera ima gotovo u svakoj primorskoj županiji, kaže ministrica prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić i spominje Dubrovnik, Rogoznicu, Prižbu i sl.

Uredbom se stoga, u pojasu 70 metara od mora na područjima koja su izdvojena građevinska područja, na izdvojenim područjima s manje od 50 posto lokalnog stanovništva, zabranjuje takva izgradnja.

Ta se zabrana ne odnosi na urbana područja, gradove.

Zaštićeno obalno područje (ZOP) Vlada je već ranije definirala kao područje od posebnog interesa za državu koje obuhvaća pojas 1.000 metara u kopno, 300 u more i sve otoke.

Uredba, kaže ministrica Matulović-Dropulić, uvodi stroga pravila u ponašanju u tom prostoru, a cilj je njegovo očuvanje.

Uredba je, ističe i premijer, dio Vladine konzekventne politike u prostoru.

Vlada želi djelovati proaktivno, a ne reagirati na učinjeno, kazao je premijer, opetujući Vladinu odlučnost da ne dopusti daljnu devastaciju, apartmanizaciju i betonizaciju obale.

Uz reguliranje stambene izgradnje, Uredbom se u području tisuću metara zabranjuje planiranje kamenoloma, planiranje i gradnja vjetroelektrana, deponija otpada, nasipanje obale i sl.

Kamenolomi koji sada na tom prostoru rade ostaju, ali se moraju sanirati. Ostaju i kamenolomi koji trenutno rade na otocima, a ubuduće će se na otocima kamenolomi moći otvarati isključivo ako služe za potrebe gradnje na tom otoku.

Ne obustavlja se ni gradnja vjetroelektrane na Pagu. To će, kaže Matulović Dropulić, biti pilot projekt na temelju kojega ćemo vidjeti kako dalje.

Ministrica je najavila i nove mjere u području prostornog uređenja, primjerice posebne radionice za studente arhitekture o urbanizmu, te osnivanje instituta ili zavoda za urbanizam.

Poručila je i da "rušenje ide dalje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙