FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki zeleni traže hitnu inspekciju u parkovima prirode

OSIJEK,8. rujna(Hina)) - Udruga "Osječki zeleni" poslala je danasotvoreno pismo Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu prirode togaministarstva, u kojemu upozorava na, kako tvrde, "dugogodišnjezanemarivanje i zataškavanje problema u parkovima prirode Papuk iKopački rit" te je zatražila "hitan inspekcijski obilazak tih parkovaprirode".
OSIJEK,8. rujna(Hina)) - Udruga "Osječki zeleni" poslala je danas otvoreno pismo Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu prirode toga ministarstva, u kojemu upozorava na, kako tvrde, "dugogodišnje zanemarivanje i zataškavanje problema u parkovima prirode Papuk i Kopački rit" te je zatražila "hitan inspekcijski obilazak tih parkova prirode".

U pismu osječki ekolozi posebice ističu "uporno zataškavanje problema kamenoloma Veličanka", koji je, kako kažu, "ilegalan i trajno uništava reljef Papuka". Također, dodaju kako je "rad kamenoloma uništio izvore brdske vode i bogatstvo kamene baze Papuka", a da državne institucije "zatvaraju oči pred uništavačem Papuka - tvrtkom 'Kamen-Ingrad' ".

Udruga nadalje navodi kako je Park prirode Kopački rit, kao ornitološki rezervat i stanište zaštićenih ptica močvarica, "doživio nekontroliranu urbanizaciju", kao što je izgradnja odašiljača tvrtke VIP-net. Također tvrdi da se "zakonom zabranjeni ribolov na kanalima unutar i uz Park prirode, odvija bez ikakvih zapreka, pod prešutnim odobravanjem nadležnih institucija".

"Zahtijevamo od vas hitan i neodgodiv angažman u svim parkovima prirode, od Vranskog jezera do Papuka i Kopačkog rita, te upozoravamo da je broj inspektora zaštite prirode više nego mizeran, što nikako ne odgovara Hrvatskoj, kao kandidatu za Europsku uniju", stoji u pismu udruga "Osječki zeleni" poslanom Ministarstvu kulture te Upravi za zaštitu prirode.

Na kraju napominju kako bi Ministarstvo kulture trebalo "u što kraćem roku odvojiti sredstva za očuvanje prirodnog blaga, povećati broj inspektora te donijeti pravilnik po kojemu se i udruge uključuju u nadgledanje i zaštitu zakonom zaštićenih dijelova prirode".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙