FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MEĐUNARODNA AGENCIJA ZA ATOMSKU ENERGIJU UTVRDILA DA JE IRAN PLANIRAO PRERADU VEĆE KOLIČINE URANA

BEČ, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Ujedinjeni narodi u srijedu suobjavili kako je Iran planirao pretvaranje veće količine neobrađenogurana u uranov heksaflorid koja bi, po procjenama stručnjaka, moglabiti dostatna za izgradnju pet atomskih bombi.
BEČ, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Ujedinjeni narodi u srijedu su objavili kako je Iran planirao pretvaranje veće količine neobrađenog urana u uranov heksaflorid koja bi, po procjenama stručnjaka, mogla biti dostatna za izgradnju pet atomskih bombi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u povjerljivom izvješću namijenjenom diplomatima, a do kojeg je došla i agencija Reuters, navela je da je Iran planirao provesti "veće ispitivanje" mogućnosti prerade urana "na količini od 37 tona 'žutog kolača'", poluobrađenog urana.

David Albright, bivši UN-ov inspektor za oružje i sadašnji predsjednik Instituta za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) izjavio je kako bi se, u teoriji, tom količinom moglo proizvesti 100 kilograma visoko obogaćenog urana koji se može koristiti u vojne namjene. Albright kaže kako je ta količina, hipotetski, "otprilike dovoljna za pet nesofisticiranih nuklearnih bombi kakve bi Iran bio u mogućnosti potajno napraviti".

UN-ova agencija IAEA ocjenjuje kako je ostvaren velik napredak u ispitivanju iranskog nuklearnog programa no napominje da njena istraga nije još gotova. Agencija je pohvalila Iran za to što joj je omogućio pristup informacijama i lokacijama u zemlji no prigovorila je da kasni u pružanju nekih informacija.

"U nekim slučajevima, dovoljno precizne informacije toliko su kasnile da nije bilo moguće u ovo izvješće uključiti procjenu njihove potpunosti i točnosti", kaže IAEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙