FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKI INSTITUT ZA RAK POČINJE NANOTEHNOLOŠKA ISTRAŽIVANJA

WASHINGTON, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Američki Nacionalniinstitut za rak najavio je u petogodišnji plan razvoja uporabenanotehnologije u borbi protiv raka, a američka će vlada zaistraživanja izdvojiti 144,3 milijuna dolara.
WASHINGTON, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Američki Nacionalni institut za rak najavio je u petogodišnji plan razvoja uporabe nanotehnologije u borbi protiv raka, a američka će vlada za istraživanja izdvojiti 144,3 milijuna dolara.

Nanotehnologija, odnosno istraživanje i razvoj tehnologije na atomskoj, molekularnoj ili makromolekularnoj razini, nudi nove načine otkrivanja, dijagnosticiranja i liječenja raka u najranijoj fazi i uz minimalne nuspojave, tvrde stručnjaci.

"Uspijemo li u tome, moći ćemo eliminirati bolest", rekao je Richard Smalley, profesor nanotehnologije na sveučilištu Rice u Houstonu.

Američka će vlada financirati program Saveza za primjenu nanotehnologije u borbi protiv raka Nacionalnog instituta za rak koji okuplja istraživače, liječnike, tvrtke i neprofitne skupine. Program će razvijati nanotehnološke proizvode za dijagnozu i liječenje raka.

U medicini se već koriste naprave veličine molekula u obliku prirodnih ili umjetno stvorenih proteina kao što su antitijela.

Takve naprave mogu prenositi prirodna ili umjetna antitijela koja će pronaći stanice raka, a mogu nositi i lijekove koji će te stanice uništiti ne oštećujući zdrave stanice kao što ih oštećuju zračenje i kemoterapija.

"Goleme su mogućnosti otkrivanja vrlo malih tumora i liječenja snažnim lijekovima na samom mjestu gdje se nalaze, što istodobno smanjuje štetne nuspojave. Ova će nam inicijativa omogućiti ispitivanje svih potencijala takve tehnologije", rekao je dr. Mauro Ferrari, stručni savjetnik Nacionalnoga instituta za rak i profesor biomedicinskog inženjeringa na sveučilištu Ohio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙