FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČLANOVI INSTITUTA "IVO PILAR" O HRVATSKOJ U WASHINGTONU

WASHINGTONUWASHINGTON,13. rujna 2004.(Hina) - Članovi zagrebačkog Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" predstavili su u ponedjeljak uWashingtonu Hrvatsku na putu u Europsku uniju.
WASHINGTON,13. rujna 2004.(Hina) - Članovi zagrebačkog Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" predstavili su u ponedjeljak u Washingtonu Hrvatsku na putu u Europsku uniju.

Govoreći u washingtonskom Institutu za svjetsku politiku ravnatelj Instituta Ivo Pilar profesor Vlado Šakić predstavio je Hrvatsku kao zemlju koja ubrzano radi na svom uključenju u Europsku uniju.

Šakić je naglasio kako Hrvatska povijesno, zemljopisno, politički, ekonomski i kulturno pripada krugu europskih zemalja u koji se kandidaturom za članstvo u EU nastoji vratiti nakon izbivanja tijekom razdoblja prve i druge Jugoslavije.

Istaknuvši općenito pozitivno stajalište Hrvata prema integraciji u EU, Šakić je rekao da je jedan od izvora euroskepticizma u Hrvatskoj strah od mogućih nastojanja prema novim regionalnim integracijama prema istoku ili s Balkanom.

Šakić je naveo i kako su stavovi stanovnika Hrvatske prema različitim pitanjima sličnija stavovima starih i novih pripadnica EU nego stanovnika europskih zemalja izvan EU.

Ukazao je i na rezultate istraživanja prema kojima hrvatska javnost ima pozitivniji odnos prema europskoj integraciji nego hrvatski dnevni i tjedni listovi. Razloge toj razlici Šakić vidi u činjenici da u Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno razvijeno "ozbiljno novinarstvo" koje bi bolje izrazilo stajališta javnosti kao i u tome što nekoliko vlasnika drži većinu hrvatskih listova što ne pogoduje razvijanju različitih stajališta.

Pozivajući se na istraživanja svoga instituta Šakić je iznio i podatak da su Hrvati u razdoblju od 1991-1995 bili skloniji optimizmu dok od 1996-2003 više naginju pesimističnijem stajalištu.

Obrazlažući sklonost Hrvata pesimizmu u posljednjih nekoliko godina istraživač Instituta "Ivo Pilar" Saša Poljanec-Borić je rekla kako razloge tomu treba tražiti u ekonomskim problemima zemlje, sporom međunarodnom priznavanju uspjeha Hrvatske te općem trendu k pesimizmu među stanovnicima Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙