FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP:HRVATSKA ĆE MORATI JOŠ PORADITI NA GOSPODARSKIM SLOBODAMA

ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Albanija, Bugarska, Hrvatska iRumunjska, po izvješću kanadskog Fraser Instituta o gospodarskimslobodama u svijetu, morat će više poduzeti kako bi se pridružileskupini zemalja s visokim gospodarskim slobodama, prenosi internetportal Southeast European Times.
ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Albanija, Bugarska, Hrvatska i Rumunjska, po izvješću kanadskog Fraser Instituta o gospodarskim slobodama u svijetu, morat će više poduzeti kako bi se pridružile skupini zemalja s visokim gospodarskim slobodama, prenosi internet portal Southeast European Times.

Godišnje izvješće Fraser Institutea rangira 123 zemlje po stupnju gospodarske slobode, ocjenjujući veličinu državne uprave i njene troškove, poreze i poduzetništvo, pravni ustroj i zaštitu prava vlasništva, dostupnost "zdravog" novca, međunarodnu razmjenu i zakone, navodi portal. Zemlje su ocjenjene na skali od 1 do 10 što je i najviša ocjena.

Najviše ocjenjene zemlje po stupnju gospodarskih sloboda su Hong Kong s ocjenom 8,7, Singapur s 8,6 dok Novi Zeland, Švicarska, Velika Britanija i SAD dijele treće mesto s ocjenom 8,2.

Bugarska je dobila ocjenu 6,0 od 10 i nalazi se na 78. mjestu s Fidžijem, Haitijem, Iranom i Šri Lankom. S ocjenom 5,9 Hrvatska dijeli 83. mjesto s Bangladešom i Marokom, dok je Albanija 90. a Rumunjska 103., navodi portal.

Hrvatska je najvišu ocjenu 7,7 dobila za dostupnost "zdravog" novca, pri čemu se u obzir uzeo prosječan godišnji rast količine novca u posljednjih pet godina umanjen za prosječan rast stvarnog BDP-a u posljednjih deset godina, varijabilnost standardne inflacije u posljednjih pet godina, posljednja zabilježena stopa inflacije i sloboda posjedovanja bankovnih računa u stranoj valuti u zemlji i inozemstvu. Hrvatska je najlošiju ocjenu, 4,1, dobila u kategoriji "veličina vlasti: troškovi, porezi i poduzetništvo" u kojem je u obzir uzet udio troškova za državnu upravu u sveukupnoj potrošnji, postotak subvencija u ukupnom BDP-u, udio državnog ulaganja i poduzetništva u sveukupnim ulaganjima, te porezne stope.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙