FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: Kramarić i ef. Poljić o gradnji džamije

OSIJEK,13. rujna 2004.(Hina) - Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarićposjetio je danas osječku Islamsku zajednicu gdje mu jeosječko-baranjski glavni imam efendija Enes Poljić kazao da bi gradnjadžamije i islamskoj centra u Osijeku trebala početi za godinu do dvijei biti gotova za šest do sedam godina.
OSIJEK,13. rujna 2004.(Hina) - Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić posjetio je danas osječku Islamsku zajednicu gdje mu je osječko-baranjski glavni imam efendija Enes Poljić kazao da bi gradnja džamije i islamskoj centra u Osijeku trebala početi za godinu do dvije i biti gotova za šest do sedam godina.

U idućih nekoliko dana Islamska zajednica u Osijeku potpisat će ugovor s Gradskim poglavarstvom o kupnji 3280 četvornih metara zemljišta za gradnju džamije i centra preko puta muslimanskog groblja na Bikari. Izgradnju će financirati jedna od arapskih država s oko milijun eura, rekao je ef. Poljić.

Izabrano je i idejno rješenje, rad osječkog arhitekta Miroslava Pavlinića. Osim džamije u islamskom centru nalazit će se knjižnica te, među ostalim, prostorije za vjeronauk.

Islamska zajednica u Osijeku djeluje od 1927. i ima oko tisuću vjernika u Osijeku i do pet tisuća u Osječko-baranjskoj županiji. Od 1978. Zajednica djeluje u mesdžidu u kući u Osijeku, a kako je premalena za sve veći broj vjernika, o gradnji džamije razmišljalo se još prije Domovinskog rata, kazao je ef. Poljić.

Gradonačelnik Kramarić istaknuo je kako u Osijeku islamski vjernici pridonose kvalitetnu suživotu brojnih vjerskih zajednica. Premda nisu kršćani, predstavnici osječke Islamske zajednice redovito sudjeluju i na ekumenskim susretima. "U osmostoljetnoj povijesti grad Osijek je oko 150 godina", kazao je Kramarić, "bio pod turskom upravom."

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙