FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MEŠIHAT IZH NAJAVLJUJE OTVARANJE VISOKE ISLAMSKE ŠKOLE U ZAGREBU

ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Najavljujući otvaranje visoke islamsketeološko-socijalne škole u Zagrebu, te gradnju džamije u Rijeci iOsijeku, predsjednik Mešihata Islamske zajednice Hrvatske muftijaŠevko efendija Omerbašić ističe u razgovoru za sarajevsko"Oslobođenje" da bi prvi studenti mogli početi pohađati novu školu zagodinu do dvije.
ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Najavljujući otvaranje visoke islamske teološko-socijalne škole u Zagrebu, te gradnju džamije u Rijeci i Osijeku, predsjednik Mešihata Islamske zajednice Hrvatske muftija Ševko efendija Omerbašić ističe u razgovoru za sarajevsko "Oslobođenje" da bi prvi studenti mogli početi pohađati novu školu za godinu do dvije.

Pripreme za otvaranje visoke teološko-socijalne škole traju već godinu i pol a odgovarajuće poslove vodi privremeni upravitelj prof. dr. Osman Muftić, napominje predsjednik Mešihata Islamske zajednice Hrvatske, dodajući da će škola biti smještena u Zagrebačkoj džamiji.

"Program škole bit će usuglašen po novoj Bolonjskoj konvenciji", ističe Ševko ef. Omerbašić, objašnjavajući da to podrazumijeva "tri godine fakulteta, odnosno škole, jedna magiswterija i dvije pripreme doktorata", prenosi sarajevski list.

Kada je riječ o finaniciranju rada škole, predsjednik Mešihata Islamske zajednice Hrvatske naglašava da troškovi neće biti veliki, procjenjujući ih na 150 tisuća dolara godišnje: "Očekujemo pomoć države a dio troškova snosit će i studenti. To će biti uglavnom naši imami i svršeni polaznici i polaznice Zagrebačke medrese", objašnjava ef. Omerbašić u razgovoru za "Oslobođenje".

Navodeći službene podatke po kojima u Hrvatskoj živi 40 tisuća Bošnjaka i 60 tisuća muslimana, predsjednik Mešihata IZH procjenjuje da "nas sigurno ima i 80 tisuća", navodi sarajevski list njegove riječi.

U osvrtu na prosvjede zbog gradnje džamije u Rijeci, efendija Omerbašić napominje da su posrijedi bile "političke igre" koje su sada prošlost. Što se tiče planova o gradnji džamije u Osijeku, predsjednik Mešihata IZH navodi da je u Osijeku kupljeno zemljište, "imamo i lijep projekt i nadam se da ćemo az pet godina izgraditi džamiju i u ovom gradu, prvu nakon turskog perioda".

Komentirajući suradnju s hrvatskim vlastima, ef. Omerbašić izražava zadovoljstvo: "Zadovoljan sam bio i s ranijom, a zadovoljan sam i sa sadašnjom vlašću", ističe on u razgovoru za sarajevsko "Oslobođenje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙