FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OMERBAŠIĆ: POLOŽAJ MUSLIMANA U HRVATSKOJ JE DOBAR

SARAJEVO, 9. rujna 2004. (Hina) - Muslimani su se u Hrvatskoj izboriliza svoje mjesto u društvu i njihova pozicija je stabilna a suradnja svlastima dobra, ocijenio je predsjednik Islamske zajednice u HrvatskojŠevko Omerbašić u izjavama koje u četvrtak prenose sarajevski mediji.
SARAJEVO, 9. rujna 2004. (Hina) - Muslimani su se u Hrvatskoj izborili za svoje mjesto u društvu i njihova pozicija je stabilna a suradnja s vlastima dobra, ocijenio je predsjednik Islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko Omerbašić u izjavama koje u četvrtak prenose sarajevski mediji.

Omerbašić je, među ostalim, iskazao posebno zadovoljstvo najavama gradnje džamije u Rijeci te otvaranjem fakulteta islamskih znanosti u Zagrebu.

"Kao muslimani često smo nailazili na zapreke manjeg ili većeg intenziteta, ali smo strpljivo gradili ugled svoje zajednice i jačali ugled u društvu i državi. Mislim da smo u tome dosta uspjeli, što je zasluga svih muslimama u Hrvatskoj", kazao je Omerbašić u intervjuu za "Dnevni avaz".

On je potvrdio kako s hrvatskim vlastima nema nikakvoga spora oko gradnje džamije u Rijeci te da problemi postoje samo u odnosima između Islamske zajednice kao investitora te Dušana Džamonje koji je projektant kompleksa.

Omerbašić ističe kako je cijena projekta od 250 tisuća eura, na kojoj inzistira Džamonja, prevelika te da bi se to moralo svesti "u realne okvire".

U drugom intervjuu za "Oslobođenje" Omerbašić je kazao kako je Islamska zajednica spremna ponuditi Džamonji 150 tisuća eura, a ne bude li tako vjerojatno će biti prihvaćeno drugonagrađeno rješenje riječkog arhitekte Orlića.

Nađe li se zajednički jezik, gradnja džamije u Rijeci počinje na proljeće, kazao je Omerbašić.

Drugi projekt - džamija u Osijeku - za sada će biti "na čekanju", jer Islamska zajednica nema novca za gradnju oba objekta u isto vrijeme, no plan je izgraditi i osječku džamiju u razdoblju od pet godina.

Predsjednik Islamske zajednice Hrvatske drži kako se gradnja džamije u Rijeci ne bi smjela politizirati.

"Na to političko pitanje treba li Rijeci džamija ili ne, odgovor je da tamo živi 10 tisuća muslimana kojima je potrebna bogomolja", kazao je Omerbašić.

Islamski fakultet odnosno viša islamsko-socijalna škola koja će djelovati pri džamiji u Zagrebu, kako je pojasnio Omerbašić, prve bi studente mogla primiti za godinu ili dvije, a trenutačno se priprmaju nastavni programi i obavlja odabir studenata i profesora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙