FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABOR U JESENSKO ZASJEDANJE S ELEKTRONIČKIM GLASOVANJEM

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Dugo najavljivani sustav zaelektroničko glasovanje u Hrvatskom saboru potpuno je spreman zajesensko zasjedanje, a po svemu sudeći spremni će biti i zastupnicikoje i ovaj, prvi tjedan 10. saborske sjednice očekuje još nekoliko'generalnih proba'.
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Dugo najavljivani sustav za elektroničko glasovanje u Hrvatskom saboru potpuno je spreman za jesensko zasjedanje, a po svemu sudeći spremni će biti i zastupnici koje i ovaj, prvi tjedan 10. saborske sjednice očekuje još nekoliko 'generalnih proba'.

Da je sustav elektroničkog glasovanja u funkciji potvrdio je danas Hini šef saborske službe za odnose s javnošću Željko Sabol.

Kazao je da se još ne zna hoće li zastupnici elektronički glasovati odmah u srijedu, kod izglasavanja dnevnog reda 10. sjednice, ali potvrdio je da je za petak, uobičajeni dan za glasovanje o raspravljenim točkama, sustav potpuno spreman.

"Sve je pripremljeno, svi zastupnici dobili su svoje ključiće i šifre, i za petak će biti sve spremno", rekao je Sabol.

Dodao je da bi zastupnici do petka, u stankama zasjedanja, u Sabornici trebali obaviti još nekoliko proba.

Početkom prošloga tjedna predsjednik Sabora Vladimir Šeks i saborska tehnička ekipa pred novinarima su demonstrirali sustav elektroničkog glasovanja, potvrdivši da je spreman za funkciju.

Taj bi sustav, sukladno zaključcima saborskog Predsjedništva još iz prošlog mandata, trebao osigurati da se uz elektronički zapis na "plazma-ekranima" precizno vide imena i prezimena nazočnih zastupnika te kako su glasovali - za, protiv ili suzdržano.

Sustav, vrijedan oko 300 tisuća eura, u Sabornicu je uveden početkom svibnja prošle godine, krajem istoga mjeseca njegova je primjena regulirana izmjenama saborskog Poslovnika, ali, unatoč svemu tome, sustav nije profunkcionirao.

Isprovociran učestalim 'padovima' sustava i stalnim vraćanjem na ručno glasovanje, bivši predsjednik Sabora Zlatko Tomčić čak je i za vrijeme zasjedanja javno prozvao saborsku stručnu službu i izvođača radova na uspostavi sustava za elektroničko glasovanje, tvrtku 'Siemens'.

Njegov nasljednik Vladimir Šeks nedavno je izjavio da je za 'nadogradnju' sustava utrošeno oko 200 tisuća kuna, što bi, vjeruje se, trebalo osigurati i njegovu neometano korištenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙