FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVAKI TREĆI ZAPADNI NIJEMAC ISTOČNE SUGRAĐANE SMATRA NEZAHVALNIMA

BERLIN, 3. rujna 2004. (Hina) - Svaki treći zapadni Nijemac svojeistočne sugrađane smatra "nezahvalnima", a isti postotak bivšegrađane DDR-a drži "lijenima" i bez "imalo vlastite inicijative",proizlazi iz ispitivanja javnog mišljenja što ga je, po nalogudnevnika "Die Welt", proveo institut Emnid.
BERLIN, 3. rujna 2004. (Hina) - Svaki treći zapadni Nijemac svoje istočne sugrađane smatra "nezahvalnima", a isti postotak bivše građane DDR-a drži "lijenima" i bez "imalo vlastite inicijative", proizlazi iz ispitivanja javnog mišljenja što ga je, po nalogu dnevnika "Die Welt", proveo institut Emnid.

Kako pokazuju rezultati istraživanja, objavljeni u petak, više od polovice ispitanih građana tzv. "starih pokrajina" tj. bivše Zapadne Njemačke smatra da su godišnji iznosi koje zapadnonjemačko gospodarstvo plaća za oporavak istoka zemlje previsoki, a samo četiri posto smatra da je ta svota, koja godišnje iznosi 80 milijardi eura, preniska.

Premijer najmnogoljudnije i industrijski najrazvijenije savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Peer Steinbrueck (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) izjavio je u petak da je strpljenje zapadnih Nijemaca "pri kraju". On je upozorio na to da mnogi gradovi na zapadu danas plivaju u dugovima kojih ne bi bilo da nema obavezne pomoći za istok. Teško je građanima nekih gradova objasniti zbog čega se uređuju gradske jezgre mnogih istočnonjemačkih gradova, dok istovremeno njihovi gradovi zbog besparice štede kod najosnovnijih projekata, zaključio je Stinbrueck.

Vodeći njemački političari upozorili su nedavno, u svezi s antivladinim prosvjedima zbog socijalnih reformi koji se uglavnom održavaju na istoku zemlje, na mogući raskol zemlje 15 godina nakon pada Berlinskog zida.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙