FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: AL QA'IDI JE ZANIMLJIVO CIJELO PODRUČJE JUGOISTOČNE EUROPE

ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) -
ZAGREB, 13. rujna 2004. (Hina) - Teroristička mreža Al Qa'ida koristi danas za financiranje vlastite tvrtke i dionice u svjetskim kompanijama koje se ne nalaze samo u BiH, već i u susjednim državama regije, prenosi Radio Slobodna Europa rezultate najnovijih istraživanja međunarodnog instituta za Balkan i Bliski Istok.

Bosna i Hercegovina pogodna je za djelovanje Al Qa'ide koliko i druge zemlje kriznog područja jugoistočne Europe, ističe u razgovoru za postaju analitičar za Bliski istok Zijad Bećirović, naglašavajući da nakon 11. rujna 2001. ta teroristička mreža više ne koristi za financiranje humanitarne organizacije.

"Al Qa'ida ima svoje dionice i u hrvatskim tvrtkama, kao i u tvrtkama u Srbiji, u Crnoj Gori, tako da BiH apsolutno nije nikakvo posebno područje u odnosu na druge susjedne države", tvrdi Bećirević za postaju.

"Cijela je regija velika potencijalna opasnost da se može upotrijebiti za djelovanje - od regrutiranja, financiranja, samog tranzitnog područja za njihove članove, tako da sve te države moraju biti podjednako na oprezu", upozorava analitičar, zaključujući da BiH nije u tom pogledu "ni u boljoj ni u slabijoj poziciji" u odnosu na SCG, Hrvatsku, Makedoniju i ostale zemlje.

Al Qa'ida koristi svoje vlastite kompanije čak i u Europi, na ime nemuslimana, ističe Bećirović, podsjećajući da njezin godišnji proračun upravo u 2004. g. iznosi pola milijarde dolara. Te je tvrtke vrlo teško uočiti a rasprostranjene su po cijelom svijetu, prenosi RFE njegove riječi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙