FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DARFUR: SUDAN MISLI DA JE STAJALIŠTE SAD-A IZDVOJENO

ABUJA, 11. rujna 2004. (Hina/AFP) - Zamjenik sudanskog ministravanjskih poslova izjavio je u Abuji da su optužbe za genocid uDarfuru, na zapadu Sudana, koje su iznijele Sjedinjene Države"izdvojeno" stajalište koje ne odražava mišljenje međunarodnihorganizacija.
ABUJA, 11. rujna 2004. (Hina/AFP) - Zamjenik sudanskog ministra vanjskih poslova izjavio je u Abuji da su optužbe za genocid u Darfuru, na zapadu Sudana, koje su iznijele Sjedinjene Države "izdvojeno" stajalište koje ne odražava mišljenje međunarodnih organizacija.

Američki državni tajnik Colin Powell optužio je u četvrtak pred povjerenstvom Senata za vanjsku politiku sudansku vladu i arapske milicije u Darfuru da su počinili "genocid" na tom području gdje većinu stanovništva čine afrički crnci.

Najeib Abdelwahab, vođa izaslanstva sudanske vlade na pregovorima u Abuji s pobunjenicima iz Darfura istaknuo je da su Europska unija, Arapska liga, Pokret nesvrstanih i Islamska konferencija opovrgnuli postojanje genocida u Darfuru.

Abdelwahab je ocijenio da SAD treba poduprijeti napore Afričke unije (AU) za mirno rješavanje sukoba između pobunjenika i arapske milicije, Janjaweeda, koju podupire Kartum, u kojemu je, prema podacima UN-a, poginulo od 30.000 do 50.000 ljudi, a izbjeglo ih je i raseljeno 1,4 milijuna.

"Ono što je rekao Powell kosi se s tvrdnjom Amerikanaca da poštuju ulogu i suradnju AU-a u rješavanju krize u Darfuru", dodao je sudanski dužnosnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙