FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POWELL: U DARFURU JE IZVRŠEN GENOCID

WASHINGTON, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnikColin Powell izjavio je u četvrtak da je u Darfuru na zapadu Sudanaizvršen genocid i za to je okrivio sudansku vladu i milicijuJanjaweed.
WASHINGTON, 9. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u četvrtak da je u Darfuru na zapadu Sudana izvršen genocid i za to je okrivio sudansku vladu i miliciju Janjaweed.

"Zaključili smo da je počinjen genocid u Darfuru i da za to snose odgovornost sudanska vlada i milicija Janjaweed, te da se genocid možda još provodi", rekao je Powell.

Upotreba tog termina mogla bi utjecati na diplomatsku raspravu dok Vijeće sigurnosti UN-a razmatra rezoluciju koju su predložile SAD, a kojom se Sudanu prijeti naftnim sankcijama ako ne zaustavi genocid.

"Ona ne odobrava automatski primjenu sile, ali bi trebala promijeniti dinamiku pregovora", rekla je Nina Bang-Jensen, direktorica Koalicije za međunarodnu pravdu, nevladine skupine koja je za State Department provela istraživanje o Darfuru.

"To je genocid", rekla je ona. "Postoji moralni i legalni imperativ za djelovanje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙