FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠPANJOLSKA ŽELI OBEŠTETITI ŽRTVE FRANCOVOG REŽIMA

MADRID, 10. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Španjolska socijalističkavlada, koja je u travnju preuzela vlast u Španjolskoj, osnovala jepovjerenstvo koje će razmatrati slučajeve onih koji su bili progonjeniza vladavine Francisca Franca, čime je Španjolska napravila prvi korakprema obeštećivanju žrtava 40-godišnje diktature generala Franca.
MADRID, 10. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Španjolska socijalistička vlada, koja je u travnju preuzela vlast u Španjolskoj, osnovala je povjerenstvo koje će razmatrati slučajeve onih koji su bili progonjeni za vladavine Francisca Franca, čime je Španjolska napravila prvi korak prema obeštećivanju žrtava 40-godišnje diktature generala Franca.

"To je prvi korak prema pripremi zakona koji bi moralno i pravno rehabilitirao žrtve", izjavila je u petak na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice vlade zamjenica predsjednika vlade Maria Teresa Fernandez de la Vega koja će predsjedati povjerenstvom.

Španjolska Narodna stranka, koja je do izbora u travnju osam godina vladala Španjolskom jednom je prigodom odbila sudjelovati u parlamentarnoj ceremoniji u počast žrtavama vlasti Francisca Franca koja je oštro progonila ljevičare nakon španjolskog građanskog rata 1936.- 1939..

Odluku vlade je pozdravila "Udruga za oživljavanje povijesnog sjećanja" koja svoj rad posvećuje obrani progonjenih za vladavine Francisca Franca. "Mi ovo smatramo povijesnom inicijativom nakon godina demokratske tranzicije u kojima su žrtve Frankizma bile nepriznate. Ona počinje proces kojima se usklađujemo s drugim europskim demokracijama koje su bili žrtva fašizma u prvoj polovici 20. stoljeća", priopćila je udruga.

Mnogi povjesničari tvrde da su na kraju razdoblja Francove vlasti dužnosnici uništili tajne policijske dossiere, te tako onemogućili da se ustanovi točan broj ljudi koji je stradao za njihove vlasti. Nakon Francove smrti 1975., Španjolci su, u želji da zaliječe rane iz prošlosti i usredotoče se na izgradnju nove demokracije, izbjegli sučeljavanje s prošlošću koja ih je dijelila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙