FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠPANJOLSKA: DO 300.000 TONA OTROVA U RIJECI EBRO

BARCELONA, 10. rujna 2004. (Hina/DPA) - Španjolsku je pogodio ekološkiskandal kada je istraga koju je pokrenula katalonska vlada otkrila 300.000 tona otrova u rijeci Ebro, pišu u petak španjolske novine.
BARCELONA, 10. rujna 2004. (Hina/DPA) - Španjolsku je pogodio ekološki skandal kada je istraga koju je pokrenula katalonska vlada otkrila 300.000 tona otrova u rijeci Ebro, pišu u petak španjolske novine.

Vrhovno vijeće za znanstvenu istragu (CSIC) objavilo je da su u rijeci pronađeni teški metali poput žive, pesticidi poput DDT-ja i radioaktivne tvari poput fosforita. Otrovi se talože uglavnom u rezervoaru blizu kemijske tvornice Ercros, 40 kilometara od Tarragone.

Neke od spomenutih tvari vide se na površini rijeke.

CSIC tvrdi da otrovi ne predstavljaju neposrednu opasnost, ali mogu imati "uništavajući učinak" ako uđu u hranidbeni lanac.

Katalonska je vlada pozvala središnju vladu kao i CHE, tijelo odgovorno za Ebro, da poduzmu potrebne mjere. Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace zatražila je od Ercrosa da plati čišćenje najveće španjolske rijeke koju kontaminira sustavno 20 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙