FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAŠKI SUD POTVRDIO BRANITELJE MILOŠEVIĆU I ODREDIO IM ŠIROKA PRAVA

DEN HAAG/ZAGREB,3. rujna(Hina) - Haški sud (ICTY) u petak je službenopotvrdio imenovanje Stevena Kaya i Gillian Higgins za branitelje poslužbenoj dužnosti bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, araspravno vijeće utvrdilo im je dužnosti i prava koja im jamčesamostalnost pri vođenju obrane i izboru svjedoka.
DEN HAAG/ZAGREB,3. rujna(Hina) - Haški sud (ICTY) u petak je službeno potvrdio imenovanje Stevena Kaya i Gillian Higgins za branitelje po službenoj dužnosti bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, a raspravno vijeće utvrdilo im je dužnosti i prava koja im jamče samostalnost pri vođenju obrane i izboru svjedoka.

Steven Kay je postavljen za branitelja, a Gillian Higgins za pomoćnog branitelja optuženom, stoji u odluci koju je potpisao zamjenik tajnika suda John Hocking, priopćio je ICTY.

Britanske odvjetnike Kaya i Higgins, dosadašnje "prijatelje suda" (amici curiae), raspravno vijeće u četvrtak je imenovalo za branitelje po službenoj dužnosti, nakon nalaza kardiologa da Miloševiću zdravstveno stanje više ne dopušta da se brani sam.

Nakon proceduralne rasprave o provedbi te odluke, kojoj se Milošević oštro usprotivio nazivajući je "skandaloznom i nelegalnom", vijeće je danas braniteljima odredilo dužnosti i djelokrug rada u zastupanju optuženog.

Iako se pretpostavljalo da će njihova uloga biti negdje na pola puta između "prijatelja suda" i izabranih branitelja, te da će u vođenju obrane i izboru svjedoka imati sekundarnu ulogu u odnosu na Miloševića, vijeće je odlučilo suprotno, dajući im samostalnost u vođenju obrane, izvođenju dokaza te izboru i ispitivanju svjedoka i drugim procesnim potezima.

Prva dužnost postavljenih branitelja bit će "odrediti kako izložiti obranu optuženog, te posebno zastupati optuženog pripremajući i izvodeći svjedoke za koje smatraju da ih treba pozvati", stoji u odluci raspravnog vijeća.

Oni će također moći ulagati sve podneske temeljene na činjenicama i pravu, koje smatraju potrebnim.

Od raspravnog vijeća moći će tražiti izdavanje naloga koje smatraju nužnim za primjereno iznošenje obrane, uključujući i sub poene (obvezujuće naloge).

"Branitelji su dužni raspraviti vođenje obrane s optuženim, nastojeći dobiti njegove upute o tome i uzimajući u obzir njegova gledišta", navodi se u odluci.

"No pritom oni imaju pravo sami odrediti pravac koji će slijediti, djelujući cijelo vrijeme u najboljem interesu optuženog".

Milošević će, uz dopuštenje vijeća, moći nastaviti aktivno sudjelovati u iznošenju svoje obrane, uključujući ispitivanje svjedoka, nakon što ih ispita postavljeni branitelj.

U odluci raspravnog vijeća, kojim predsjedava sudac Patrick Robinson, također se navodi kako Milošević ima pravo u svako doba zatražiti da mu se odobri da sam izabere branitelja.

Suđenje Miloševiću traje već dvije i pol godine, od veljače 2002., a zbog njegovog je visokog tlaka, srčanih tegoba i iscrpljenosti prekidano 10-ak puta, na što je izgubljeno 66 radnih dana.

Na zahtjev liječnika odvija se u režimu od tri radna dana tjedno. Daljnje pogoršanje zdravlja, povezano s naporima vođenja obrane, prijetnja je dovršetku procesa u razumnom roku, pa se sud odlučio za nametanje branitelja.

Suđenje se nastavlja idućeg utorka, kada bi se u sudnici trebali pojaviti prvi svjedoci obrane.

Milošević je u 66 točaka optužen za genocid i ratne zločine koje su srpske snage počinile u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙