FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAŠKI SUD ODLUČIO IMENOVATI BRANITELJA MILOŠEVIĆU

DEN HAAG,2.rujna(Hina) - Haški sud (ICTY) u četvrtak je odlučioimenovati branitelja po službenoj dužnosti bivšem jugoslavenskompredsjedniku Slobodanu Miloševiću, pozivajući se na nalaze liječnikakoji su utvrdili da mu pogoršano zdravstveno stanje ne dopušta da idalje sam vodi svoju obranu.
DEN HAAG,2.rujna(Hina) - Haški sud (ICTY) u četvrtak je odlučio imenovati branitelja po službenoj dužnosti bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, pozivajući se na nalaze liječnika koji su utvrdili da mu pogoršano zdravstveno stanje ne dopušta da i dalje sam vodi svoju obranu.

"Medicinska izviješća govore da se optuženi više nije u stanju zastupati sam. Sud ocjenjuje kako pravo optuženog da se brani sam nije apsolutno i da se temelji na pravu da primi pravnu pomoć, stoga smo odlučili to učiniti", rekao je predsjednik raspravnog vijeća sudac Patrick Robinson.

Milošević, koji se od početka procesa brani sam, oštro se usprotivio odluci o imenovanju nazivajući je "skandaloznom".

"Ne možete mi uskratiti pravo da se sam branim", kazao je Milošević i najavio podnošenje žalbe.

"Hoću da Žalbeno vijeće razmotri vašu odluku koja je ilegalna", rekao je Milošević poručivši da ona krši međunarodno pravo i svaku moguću konvenciju o ljudskim pravima.

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice pozdravio je odluku vijeća i naglasio da imenovani branitelj "mora imati puno diskreciono pravo u vođenju obrane i izboru svjedoka".

Predložio je da bi najprikladniji izbor za branitelja bio jedan od "prijatelja suda" (amicusa curiae), koji prate suđenje gotovo od samog početka. Nice je također predložio da se optuženom da rok od sedam dana da si izabere odvjetnika.

Sjednica je nastavljena proceduralnom raspravom o modalitetima provedbe odluke o imenovanju branitelja optuženom.

Haško suđenje Slobodanu Miloševiću (63) traje od 12. veljače 2002. po optužnici koja ga u 66 točaka tereti za genocid u BiH, te zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu.

Zbog njegovog visokog tlaka, srčanih tegoba i iscrpljenosti suđenje je prekidano dvanaest puta, a početak izvođenja dokaza obrane odgađan je od svibnja do kraja kolovoza u četiri navrata.

Ti prekidi i odgode ugrožavaju raspored suđenja i dovođenje svjedoka već godinu dana, pa Tužiteljstvo već dulje vrijeme predlaže da se Miloševiću, koji se brani sam, nametne odvjetnik.

Uz Vojislava Šešelja, Milošević je jedini od 103 haška optuženika protiv kojih je pokrenut postupak koji inzistira na tome da se brani sam. Šešelju, je u međuvremenu dodijeljen "ad hoc" branitelj zadužen da prati postupak kako bi se po potrebi u njega uključio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙