FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbijena žalba branitelja Ljube Boškoskog

PULA,10. rujna(Hina) - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Puliodbilo je žalbu branitelja bivšeg makedonskog ministra unutarnjihposlova Ljube Boškoskog protiv rješenja o provođenju istrage iodređivanju pritvora smatrajući je neosnovanom, priopćio je danasnovinarima predsjednik Županijskog suda u Puli Aldo Radolović.
PULA,10. rujna(Hina) - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Puli odbilo je žalbu branitelja bivšeg makedonskog ministra unutarnjih poslova Ljube Boškoskog protiv rješenja o provođenju istrage i određivanju pritvora smatrajući je neosnovanom, priopćio je danas novinarima predsjednik Županijskog suda u Puli Aldo Radolović.

Branitelji Boškoskog, zagrebački odvjetnici Ante Madunić i Neven Cirkveni te pulski odvjetnik Rajko Branković, podnijeli su žalbu na odluku istražnog suca o njegovu 30-dnevnom pritvoru i vođenju istrage.

Kako stoji u obrazloženju odluke Izvanraspravnog vijeća, koju je potpisao predsjednik vijeća Iztok Krbec, u žalbi branitelja protiv rješenja o provođenju istrage navodi se kako nitko ne tereti okrivljenika da bi imao ikakvog učešća u počinjenju kaznenog djela te da ni iz jednog dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da je počinio kaznena djela za koja ga se tereti.

Osnovana sumnja da je bivši makedonski ministar unutarnjih poslova Boškoski počinio kaznena djela teškog ubojstva za koja ga se tereti proizlazi iz isprava koje je Makedonija dostavila u privitku zamolbe za preuzimanje kaznenog progona i brojnih dokaza pribavljenih prilikom istražnog postupka koji se provodio u Makedoniji, navodi se u obrazloženju odluke.

Branitelji Boškoskog podnijeli su žalbu i na dokumentaciju iz Makedonije, koja se nalazi u spisu, a koja je dostavljena na makedonskom jeziku i ćiriličnom pismu. Oni smatraju kako bilo koji sudionik u postupku bez sudskog tumača za makedonski jezik ne bi mogao na kvalitetan način sudjelovati u kaznenom postupku te da je nejasno na koji je način istražni sudac iz takvog spisa mogao išta razabrati. Ujedno prigovaraju mjesnoj nadležnosti Županijskog suda u Puli i predlažu da se spis dostavi nadležnom Županijskom sudu u Zagrebu.

Prigovor kako Županijski sud u Puli nije mjesno nadležan za postupanje po Izvanraspravnom vijeću toga suda nije osnovan jer je po Zakonu o kaznenom prostoru, u slučaju kada je mjesto počinjena kaznenog djela izvan Hrvatske, mjesno nadležan sud na čijem području okrivljenik ima prebivalište ili boravište, a u ovom slučaju riječ je o mjestu Bale u Istri. Što se tiče dokumentacije, vijeće smatra točnim navod odvjetnika da je dokumentacija dostavljena na makedonskom jeziku i ćiriličnom pismu. Međutim, dodaje se u obrazloženju, takav način dostavljanja potpuno je uobičajen u postupku međunarodne pravne pomoći, a sukladan je i odredbi ugovora između Hrvatske i Makedonije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim predmetima. Vijeće je u konačnici ocijenilo pravilnim postupak suca o određivanju pritvora protiv Boškoskog zbog teških okolnosti djela.

Istražni sudac Županijskog suda u Puli donio je odluku o provođenju istrage protiv Boškoskog zbog osnovane sumnje da je počinio sedam kaznenih djela teškog ubojstva. Njega se tereti da je 2002. naložio ubojstvo sedmorice imigranata iz Pakistana i Indije za koje je on smatrao da su teroristi pa je slijedom toga uhićen 31. kolovoza u Balama nedaleko od Rovinja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙