FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: POVEĆAT ĆE SE NEOPOREZIVI DIO DOHOTKA

ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je upetak da je osnovna intencija porezne reforme generalno smanjenjeporeznog tereta za poduzetnike, da će se u poreznoj reformi voditiračuna o najsiromašnijim slojevima stanovništva, jer je važnoosigurati pravedniju raspodjelu poreznog tereta.
ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je u petak da je osnovna intencija porezne reforme generalno smanjenje poreznog tereta za poduzetnike, da će se u poreznoj reformi voditi računa o najsiromašnijim slojevima stanovništva, jer je važno osigurati pravedniju raspodjelu poreznog tereta.

Glavni instrumentarij za pravedniju raspodjelu poreznog tereta bit će povećanje neoporezivog dijela osnovice, kazao je Sanader na današnjem petom okruglom stolu s Vladom RH kojega u hotelu Sheraton organizira Economist Conferences.

Govoreći o poreznoj reformi, promjenama u porezu na dohodak i na dobit, istaknuo je da je Vlada apsolutno za socijalno partnerstvo, te ocijenio da postoji "kreativni dijalog sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima".

"Nakon što u Vladi dogovorimo načela porezne reforme razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima prije nego se ide pred javnost", kazao je Sanader, pozivajući da se ne podliježe natpisima u medijima koliko će iznositi koja stopa poreza na dohodak.

Premijer je najavio i daljnje aktivnosti za povećanje financijske discipline, veću transparentnost i jačanje poreznog nadzora, te da se želi postići ravnoteža u socijalnim davanjima, ali ne kroz smanjenje socijalnih prava.

Poslovnim ljudima okupljenim na okruglom stolu Sanader je ponovio da su glavne intencije hrvatske ekonomske politike ekonomski rast i rast standarda, nastavak reformi, te institucionalno jačanje.

Pritom je posebno istaknuo značaj reforme pravosuđa, obrazovanja, te reforme javne uprave.

Restrukturiranje javne uprave je u tijeku i do reforme će doći kada Vlada bude imala svoj stav. Uskoro ćemo dati prijedlog te reforme, ali nećemo žuriti, uzet ćemo vremena i nećemo popustiti nikakvim pritiscima, poručio je pritom Sanader, dodajući da Vlada neće čekati zadnju godinu mandata za tu reformu, već će je predložiti uskoro.

Premijer je ponovio i da fiskalni i makroekonomski program do 2007. predviđa gospodarski rast od 4 do 5 posto godišnje. Projekcija za iduću godinu je rast od 4 do 4,5 posto, vjerojatno oko 4,1 posto, kazao je.

Kao glavne generatore takvog rasta naveo je ulaganja u ključnu infrastrukturu, te fiskalne prilagodbe koje će voditi smanjenju proračunskog deficita.

Po njegovim riječima, ulaganja u kapitalnu infrastrukturu iznosila bi oko 14 milijardi kuna godišnje. Hrvatska će i dalje nastaviti s investicijama u prometnu infrastrukturu, nakon izgradnje autoceste do Splita nastavit će se s gradnjom do Dubrovnika, kazao je premijer, najavljujući i ulaganja u energetski sektor, posebice modernizaciju prijenosne elektroenergetske mreže.

Istaknuo je i važnost ulaganja u ekološke projekte, naglasio da će Vlada će podržati ulaganja u telekomunikacijsku mrežu i izgradnju širokopojasne mreže.

Premijer je također istaknuo da će se intenzivirati proces privatizacije, te naglasio da Vlada snažno podupire stabilnost cijena i tečaja kune.

Peti okrugli stol Economist Conferences okupio je velik broj ekonomskih stručnjaka, predstavnika gospodarstva, te izvršne i zakonodavne vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙