FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VLADA I PODUZETNICI U BiH BEZ SUGLASNOSTI O PDV-u

SARAJEVO,2. rujna(Hina) - Porez na dodanu vrijednost (PDV) bit ćeuveden i u Bosni i Hercegovini, možda već sredinom 2005. godine, novlada te zemlje s jedne strane te parlament i gospodarstvenici sdruge, do sada nisu postigli suglasnost o tome hoće li za sveproizvode i usluge vrijediti jedinstvena stopa i kolika će ona biti.
SARAJEVO,2. rujna(Hina) - Porez na dodanu vrijednost (PDV) bit će uveden i u Bosni i Hercegovini, možda već sredinom 2005. godine, no vlada te zemlje s jedne strane te parlament i gospodarstvenici s druge, do sada nisu postigli suglasnost o tome hoće li za sve proizvode i usluge vrijediti jedinstvena stopa i kolika će ona biti.

Porezna reforma odnosno uvođenje PDV-a jedna je od mjera koje BiH mora provesti kako bi nastavila približavanje Europskoj uniji i koju nitko u zemlji ne dovodi u pitanje.

Sadašnji porezni sustav poreza na promet naslijeđen iz bivše Jugoslavije previđa oporezivanje proizvoda i usluga u BiH po stopama od nula, deset i dvadeset posto.

Vijeće ministara BiH ovog je ljeta usvojilo prijedlog zakona kojim bi se umjesto ovakvog poreznog sustava u zemlji uveo PDV s jedinstvenom stopom od 17 posto.

Nakana je Vijeća ministara također bila osigurati što brže usvajanje odgovarajućeg zakona u državnom parlamentu kako bi primjena PDV-a počela od 1. srpnja 2005. godine, šest mjeseci prije roka kojega je postavila Europska komisija.

Ovakav prijedlog odmah je izazvao pravu uzbunu među poduzetnicima temeljenu na tvrdnjama kako se time zapravo ugrožava standard najsiromašnijih a porezi umanjuju bogatima.

Jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto značila bi kako će za toliko poskupjeti osnovni prehrambeni proizvodi na koje se do sada nije plaćao porez, dok bi istodobno pojeftinili luksuzni proizvodi na koje se sada plaćaju porezne pristojbe od 20 posto.

U praksi to bi značilo jeftiniji whisky i cigarete a skuplji kruh i mlijeko.

Udruge poslodavaca Federacije BiH i Republike Srpske odmah su zatražile od Parlamenta da predloženi zakon o PDV-u vrati Vijeću ministara jer bi njegovo usvajanje dovelo do propadanja brojnih poduzeća, bilo zbog nemogućnosti osiguranja obrtnog kapitala za transfer iz sustava poreza na promet na sustav PDV-a ili pak zbog smanjene traže prouzročene neizbježnim povećanjem cijena.

Poduzetnici su podsjetili vlasti kako od 25 zemalja EU njih 23 imaju dvije stope PDV-a, što se pokazalo višestruko korisnim.

U slučaju BiH to bi bilo od iznimne važnosti jer je većina njezina stanovništva siromašna i ima novaca samo za osnovne životne potrebe pa bi porast troškova života od najmanje 15 posto neminovno doveo do inflacije te, vjerojatno, i do socijalnih nemira.

Prosvjedima su se odmah pridružili i knjižari i izdavači BiH upozorivši kako bi nametanje PDV-a na knjige značilo smrt za njihovu djelatnost. Zajednička im je primjedba bila i to da ih nitko ništa nije pitao prije donošenja prijedloga novog poreznog zakona.

Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamenta BiH u srijedu je razmatrala prijedlog zakona o PDV-u ali i brojne primjedbe koje su na njega upućene.

Zaključak je članova komisije bio da se moraju uvesti diferencirane stope PDV-a.

Kako je za sarajevsko "Oslobođenje" od četvrtka pojasnio lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija, oporba je odlučno inzistirala na izmjeni zakona što ga je predložilo Vijeće ministara kako bi se održala makroekonomska stabilnost zemlje.

Amandmanima na prijedlog zakona utvrđeno je da stope trebaju biti - standardna od 18 posto, niža od osam posto koja bi se primjenjivala na proizvode koji služe kao poticaj poljoprivrednoj proizvodnji te nulta stopa koja bi se primjenjivala na osnovne prehrambene namirnice kao i na lijekove, knjige i izdavačku djelatnost uključujući tu i dnevni i tjedni tisak.

Povećanje standardne stope sa 17 na 18 posto uslijedilo bi kao neka vrsta nadoknade za manjak prihoda na koje se računalo po osnovi oporezivanja svih proizvoda i usluga.

Parlament BiH bi se o prijedlogu zakona o PDV-u trebao očitovati 7. i 8. rujna do kada se očekuje i stajalište Vijeća ministara o zahtjevima oporbe odnosno poduzetnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙