FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 9. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 9. rujna 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

KAIRO - Europska unija (EU) je ponovila u srijedu u poruci Arapskoj ligi svoje odbijanje izraelske politike naseljavanja na palestinskim područjima. U toj poruci upućenoj glavnom tajniku Arapske lige Amr Musi, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Javier Solana "ponavlja stav EU o odbijanju izraelske politike naseljavanja". EU je jako zabrinuta zbog planova izraelske vlade o širenju nekih naselja na Zapadnoj obali i oko istočnog Jeruzalema, rekao je glasnogovornik Lige Hosam Zaki. U svojoj poruci Solana govori da je EU pozvala Izrael na poštivanje međunarodnog zakona i njegovih obveza u sklopu mirovnih smjernica, koje EU smatra temeljem rješenja izraelsko-palestinske krize.

WASHINGTON - Svijet bi masovno glasao za Johna Kerryja, pokazuje ispitivanje objavljeno u srijedu u Sjedinjenim Državama, prema kojem su se samo 3 zemlje od 35, među kojima Poljska, opredijelile za dosadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. Europa je kontinent koji se uglavnom izjašnjava protiv Busha, naglašava Steven Kull, profesor sa Sveučilišta u Marylandu, koji je sudjelovao u ispitivanjima Instituta Globescan i njegovim podružnicama u svijetu. Među tradicionalnim saveznicama SAD-a očite su sklonosti prema demokratu Johnu Kerryju, a neprihvaćanje dosadašnjeg republikanskog predsjednika i njegove vanjske politike očito je i u zemljama izvaneuropskih saveznika, pokazuje istraživanje.

FORT PIERCE - Američki predsjednik George W. Bush je, vodeći računa o kampanji za predsjedničke izbore 2. studenoga, posjetio u srijedu Floridu koju je u mjesec dana drugi put opustošio uragan. Bush, čiji je brat Jeb guverner Floride, posjetio je područja koja je ovog vikenda najjače pogodio uragan Frances. Kongres je u utorak odlučio deblokirati 2 milijarde dolara hitne pomoći za Floridu, što je Bush zatražio. Florida je jedna od 15-ak država koje će biti odlučne za te predsjedničke izbore. Tijekom prethodnih izbora 2000. pobjeda u toj državi je otvorila vrata Bijele Kuće Georgeu W. Bushu.

MIAMI - Uragan "Ivan" usmrtio je najmanje 20 osoba prohujavši preko otoka Grenada, nakon čega je krenuo na zapad prema Karibima, potvrdili su u srijedu dužnosnici. "Ivan", opasni uragan četvrte kategorije na ljestvici od pet stupnjeva olujnog intenziteta, u utorak se obrušio na Grenadu, vulkanski otok s 90 tisuća stanovnika u južnim Karibima i izazvao veliku štetu. "Naši diplomati izvještavaju da je potvrđeno 20 smrtnih slučajeva", izjavio je dužnosnik američkog State Departmenta u Washingtonu, koji je želio ostati neimenovan. Zračna luka u toj bivšoj britanskoj koloniji je zatvorena, a vlasti je pokušavaju otvoriti za hitne slučajeve, dodao je dužnosnik.

BAGDAD - Američki helikopter pao je u srijedu blizu Falluje, a četiri člana posade su preživjela, objavila ja američka vojska u priopćenju. "Sva četiri člana posade su evakuirana i nitko nije teško ranjen", kaže se u priopćenju koje ne pojašnjava uzrok pada helikoptera oko 19,30 po srednjoeuropskom vremenu. Američka vojska od utorka navečer vodi zračne napade na Falluju, u kojima je poginulo 6, a ranjene su 23 osobe.

NEW YORK - Bivši američki predsjednik Bill Clinton u srijedu je učinio prve korak i napustio je jedinicu intenzivne skrbi u kojoj je bio od ponedjeljka nakon ugradnje četverostruke srčane premosnice u njujorškoj Prezbiterijanskoj bolnici, priopćili su službeni izvori. "Sjedi na krevetu, potom uz pomoć hoda po sobi, a sjeo je i na stolac što pokazuje da se nastavlja oporavljati", kaže se u priopćenju koje je objavio ured bivšeg predsjednika. Clinton će u bolnici, kamo je stigao zbog jakih bolova u prsima te je podvrgnut operaciji, ostati još nekoliko dana.

PASADENA - Svemirska kapsula koja je na Zemlju trebala dopremiti prikupljene solarne čestice srušila se u srijedu u pustinji Utah nakon što se njen padobran nije uspio otvoriti, no znanstvenici se nadaju da bi zvjezdana prašina ipak mogla biti sačuvana. Kapsula koja je sadržavala zvjezdanu prašinu prikupljenu tijekom trogodišnje misije lansirana je sa svemirske letjelice Genesis kako je bilo planirano no nakon što joj je zakazao padobran kapsula se nekontrolirano srušila u pustinji Utah. Po planovima je bilo predviđeno da se kapsulu po otvaranju padobrana uhvati u zraku iz helikoptera no bez padobrana kapsula je padala prebrzo da bi piloti mogli pokušati njeno hvatanje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙