FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 5. rujna 2004. (Hina) - Pregled zanimljivosti za rubriku Svijetuz kavu:
ZAGREB, 5. rujna 2004. (Hina) - Pregled zanimljivosti za rubriku Svijet uz kavu:

LJUBLJANA - U Sloveniji je prošle godine zabilježen negativan rekord u odnosu sklopljenih i rastavljenih brakova jer se oženilo samo 6756 parova, a čak 2461 par se sudski razveo. U prvoj polovici devedesetih godina broj sklopljenih brakova u jednoj godini, navode statističari, bio je stabilan i kretao se oko 9.000 na godinu. Trendovi su se promijenili u drugoj polovici devedesetih, a 1996. godine prvi je put zabilježen omjer sličan lanjskome - 7.555 ženidbi i 2004 rastave. Uzrok velikog pada registriranih sklapanja bračnih zajednica može se tumačiti i porastom broja izvanbračnih zajednica, te pluralizacijom obiteljskih formi i životnih stilova koji statistički nisu obrađeni. Najviše se rastaju parovi koji su bili u braku 5 do 9 godina, ali je trećina lani rastavljenih parova u braku "izdržala" više od dvadeset godina. Statističari uz to navode da u 40 posto slučajeva rastavljeni parovi imaju samo jedno dijete, te da je kod bračnih drugova sa troje ili više djece frekvencija razvoda mnogo manja.

GUDOVAC - U Severinu pokraj Bjelovara održano je državno natjecanje orača, a kako je brojnim posjetiteljima tom prigodom rekao predstavnik Hrvatskog zavoda za poljoprivredno-savjetodavnu službu (HZPSS) Hrvatska je jučer primljena u Svjetsku organizaciju natjecanja za najbolje orače. Na državnom natjecanju nastupilo je 16 natjecatelja, po dva iz osam županija kontinentalne Hrvatske, u kojima su održana prednatjecanja. Na drugom natjecanju za najboljeg orača Hrvatske, koje je organizirao Hrvatski zavod za poljoprivredno-savjetodavnu službu (HZPSS), pobijedio je 27-godišnji Ivica Šibalić iz Nijemaca, predstavnik Vukovarsko-srijemske županije.

PEKING - Divovskoj kineskoj pandi djelatnici rezervata u kojemu obitava prikazuju videosnimke kako bi je podučili skrbiti za mladunčad, izvijestila je u kineska novinska agencija Xinhua. Hua Mei, koja je u četvrtak na svijet donijela par mladunaca, gleda videofilm iz kojeg treba naučiti kako ih pravilno hraniti, pojašnjava Xinhua. "Također joj puštamo audios nimke plača malih panda kako bismo je podsjetili na njezinu ulogu", rekao je djelatnik u rezervatu pandi u jugozapadnoj pokrajini Sečuan. Hua Mei, čije ime zapravo znači "Kina Amerika", rođena je u Zoološkom vrtu u San Diegu a vraćena je Kini u veljači u čast kinesko-američkog istraživačkog programa u sklopu kojeg su njezini roditelji bili dopremljeni u Sjedinjene Države prije osam godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙