FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

bezuspješna nastojanja VŠ "Ino Mirković" da postane članicom riječkog sveučilišta

ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Visoka škola za glazbenu umjetnost spravom javnosti "Ino Mirković" u Lovranu bezuspješno pokušava od 1994.postati članicom riječkog Sveučilišta, priopćio je danas predsjednikUpravnog vijeća i dekan škole Ino Mirković, napominjući da iza togastoji zagrebačka Muzička akademija s Franom Paraćem na čelu i njegovpravni savjetnik profesor Ivo Josipović.
ZAGREB, 8. rujna 2004. (Hina) - Visoka škola za glazbenu umjetnost s pravom javnosti "Ino Mirković" u Lovranu bezuspješno pokušava od 1994. postati članicom riječkog Sveučilišta, priopćio je danas predsjednik Upravnog vijeća i dekan škole Ino Mirković, napominjući da iza toga stoji zagrebačka Muzička akademija s Franom Paraćem na čelu i njegov pravni savjetnik profesor Ivo Josipović.

Mirković navodi da je škola više puta dobivala informaciju kako nema potrebe za tolikim brojem studenata u Hrvatskoj, da bi se naknadno, uz suglasnost Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje i nadležnog ministarstva, otvorili područni odjeli zagrebačke Muzičke akademije u Rijeci.

Visoka škola "Ino Mirković" je u proteklom razdoblju doživjela nekoliko izuzetno oštrih inspekcijskih tretmana, pri čemu je utvrđeno da sa čak 160 glasovira nema dovoljno instrumenata, dok istodobno zagrebačka Muzička akademija ima mnogostruko manji broj broj glasovira na puno više studenata.

Stoga je jasno da se ne primjenjuju isti kriteriji i da je Visoka škola unaprijed osuđena i bez suđenja, a posebno bez korektno utvrđenog činjeničnog stanja, ističe Mirković u priopćenju za javnost.

Iz tvrdnji da na VŠ nekažnjeno predaju sami stranci (iako s urednim radnim dozvolama, od kojih su mnogi prešli na zagrebačku Muzičku akademiju) što je protivno hrvatskim zakonima, jasno je da je VŠ izložena namještaljkama i podmetanjima, smatra Mirković.

Podsjeća da je zagrebački Općinski sud nepravomoćnom presudom u ožujku presudio da je Republika Hrvatska dužna platiti troškove za 50 odobrenih studenata za školsku godinu 2000./01.

Iz sudskog je spisa vidljivo da je Ministarstvo smanjilo realni trošak po studentu u zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kako bi iznos za Visoku školu "Ino Mirković" još umanjilo i čak ne isplatilo do kraja. Iz toga je jasno da je VŠ diskriminirana od samog početka, naglašava Mirković i dodaje da su pokušaji nagodbe s Ministarstvom bili nekorektni.

Upozorava da je tih 50 studenata, koji su upisani uz potporu Ministarstva, ostavljeno na cjedilu te da im je onemogućeno diplomiranje nakon što su prošli cjelokupno školovanje u Visokoj školi, jer im nisu plaćene tri godine studija.

Mirković napominje da Visoku školu pomoćnik ministra obrazovanja, znanosti i športa Vito Turšić naziva "ćevabdžinicom", iako je članica Europske udruge konzervatorija (glazbenih akademija) s diplomom priznatom širom svijeta, a pomoćnica ministra Ivana Polunić prijeti "da će školu zatvoriti" .

Predsjednik Upravnog vijeća škole podsjeća na odredbu Bolonjske deklaracije, čiji je potpisnik i RH, da visoko glazbeno obrazovanje mora imati sveučilišni status s identičnim financijskim, pravnim, administrativnim i akademskim autonomijama.

Visoka škola "Ino Mirković" odlukom Ministarstva kuture, prosvjete i športa djeluje od 1991., a dopusnicu je dobila 22. svibnja 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙