FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KRONOLOGIJA TALAČKE KRIZE U SJEVERNOJ OSETIJI

ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - Svjetske agencije izvještavale su upetak o tijeku akcije oslobađanja djece iz ruku islamističke skupinekoja je od srijede u sjevernoosetijskom Beslanu držala dosadaneodređeni broj taoca, a televizijske postaje emitirale su snimkeoperacije okončane ulaskom ruskih vojnika u zgradu škole.
ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - Svjetske agencije izvještavale su u petak o tijeku akcije oslobađanja djece iz ruku islamističke skupine koja je od srijede u sjevernoosetijskom Beslanu držala dosada neodređeni broj taoca, a televizijske postaje emitirale su snimke operacije okončane ulaskom ruskih vojnika u zgradu škole.

Agencija France presse prenijela je u petak nešto iza podneva izjavu izvora iz kriznog stožera koja je ustvrdila da je kompleks škole u Beslanu, gradiću koji broji 30.000 stanovnika, potpuno pod kontrolom ruskih snaga.

Agencije su javile također da su ruske snage ubile najmanje petoricu otmičara.

Televizija CNN javila je, pozivajući se na rusku agenciju Interfax, da je "većina djece preživjela", te da je nakon akcije oslobađanja talaca 158 djece hospitalizirano.

Specijalne snage krenule su u akciju kako bi spasile taoce koje od srijede drži oružana skupina u školi na ruskom Kavkazu, a u petak je veća skupina talaca uspjela pobjeći iz zgrade, javlja France presse pozivajući se na ruski Interfax.

Neki pripadnici skupine naoružanih otmičara također su uspjeli pobjeći iz škole pucajući nasumce po okupljenoj gomili (roditelji i rođaci otetih), javlja Interfax. Dok se slijedom sporazuma vlasti i otmičara obavljala evakuacija tijela ubijenih, otmičari su aktivirali eksplozive postavljene u školi što je dovelo do djelomičnog urušavanja krova, javljale su agencije.

Veći broj talaca uspio je pobjeći, a otmičari su istodobno otvorili vatru kako bi ih pokušali spriječiti, prenosile su agencije citirajući izvore s lica mjesta.

Novinar AFP-a vidio je 23 djece i jednu odraslu osobu kako su izišle iz zgrade.

Na televizijskim snimakama prikazane su žene i djeca, od kojih su neki ranjeni, druge su otpremala ambulantna vozila, a ruski helikopteri nadlijetali školu.

Britanska novinska agencija Reuters prenosi i izjave nekih od oslobođenih talaca, te ruskih političara od početka talačke krize.

"Iznijeli su neke ranjene osobe iz gimnastičke dvorane i dokrajčili ih u hodniku", riječi su Zalne Dzandarove (27).

"Stanje je ozbiljno. Nasuprot nama su vrlo okrutni ljudi", Leonid Rošalj, pedijatar koji je posredovao između vlasti i otmičara

"Naša je glavna zadaća spasiti život i zdravlje talaca. Sve akcije naših snaga, koje pokušavaju osloboditi taoce, bit će usmjerene prema toj zadaći", ruski predsjednik Vladimir Putin

"Ono što me najviše ljuti jest da ne mogu ništa učiniti. Mogu sam ovdje stajati. ... Ne mogu jesti i piti, znajući da oni to ne mogu", Larisa, majka dvoje zatočene djece.

KRONOLOGIJA TALAČKE KRIZE U BESLANU

Srijeda - prvi dan krize

- Naoružani otmičari uzeli su taoce u školi u Beslanu u Sjevernoj Osetiji. Bio je to prvi dan nove školske godine. Ubijeno je između sedam i 16 osoba.

- Otmičari, njih između 17 i 40, prijete da će ubiti po 50-ero djece za svakog ubijenog borca.

- Tijekom idućih sati, gotovo je 50-ero djece uspjelo pobjeći. Otmičari su ih oslobodili još 15.

- Putin prekida godišnji odmor i vraća se u Moskvu.

- Rusija raspoređuje vojne snage oko svojih nuklearnih postrojenja.

- Predstavnik čečenskih pobunjenika Aslan Mashadov niječe svaku umiješanost njemu lojalnih snaga u tu akciju.

- Vijeće sigurnosti UN-a traži oslobađanje talaca.

Četvrtak - drugi dan krize

- Taoci oslobodili 26 žena i djece.

- Putin otkazao put u Tursku.

Petak - treći dan krize

- Eksplozije, pucnjava počeli su odjekivati u blizini škole; viđeni su vojnici kako iznose djecu spašenu iz škole

- Aleksander Dzasohov, predsjednik pokrajine Sjeverna Osetija, kazao je da je najmanje 500 talaca u zgradi škole. U četvrtak su dužnosnici baratali brojkom od 350 talaca, no novine su citirale izjave oslobođenih taoca koji su kazali da je u školi zatočeno do 1.500 osoba.

- Dzasohov je rekao da se nije razmatralo pribjegavanje sili kako bi se okončala kriza

- Dzasohov je kazao da su otmičari tražili neovisnost Čečenije

- Roditelji su proveli drugu noću u blizini škole

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙