FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKA: OBRAČUN VLADE I OPORBE U BUNDESTAGU

BERLIN, 8. rujna 2004. (Hina) - Raspravom o proračunu za kancelarovured za sljedeću godinu u Bundestagu je u srijedu nastavljenarasprava o državnom proračunu za 2005., a razmatranje "kancelarovaproračuna" tradicionalno je poslužilo i kao prilika za obračun izmeđuvlade i oporbe oko najaktualnijih političkih pitanja u zemlji.
BERLIN, 8. rujna 2004. (Hina) - Raspravom o proračunu za kancelarov ured za sljedeću godinu u Bundestagu je u srijedu nastavljena rasprava o državnom proračunu za 2005., a razmatranje "kancelarova proračuna" tradicionalno je poslužilo i kao prilika za obračun između vlade i oporbe oko najaktualnijih političkih pitanja u zemlji.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD) opravdavao je u svom obraćanju tvrdi reformski kurs svoje vlade koji već tjednima izaziva prosvjede u zemlji. Prema njegovim riječima, sadašnje reforme socijalnog sustava i tržišta rada u Njemačkoj su nužne kako bi zemlja u budućnosti ostala konkurentna na svjetskom tržištu. "Današnja odricanja su potrebna i ako Njemačka želi zadržati visoke socijalne standarde", rekao je Schroeder.

On je istovremeno oštro kritizirao, kako je rekao, populističke stavove demokršćanske oporbe. Njemački kancelar je oporbi predbacio "morbidnost" i "neiskrenost" zbog toga jer traži ublažavanje reformi tržišta rada podsjetivši da je oporba tražila još drastičnija smanjenja socijalnih povlastica.

U obrani vanjskopolitičkih stajališta Schroeder se zadržao na, po tumačenju oporbe, spornoj podršci ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovoj politici u Čečeniji. S djecoubojicama se ne pregovara, zaključio je Schroeder.

Predvodnica demokršćanske oporbe u njemačkom parlamentu i predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel nazvala je dosadašnji rad socijaldemokratsko-zelene vlade "katastrofalnim". Ona je na polocini drugog mandata Schroederove vlade zaključila da sadašnjem kabinetu nedostaje uvjerljivosti.

"Vi niste ispunili očekivanja građana i zato je vaš rad jedino moguće nazvati debaklom", rekla je Merkel.

Ona je Schroederu na vanjskopolitičkom planu istovremeno predbacila dvojaki pristup Sjedinjenim Američkim Državama i Rusiji. Merkel smatra dvoličnim da Schroeder svoj kritički odnos prema predsjedniku Bushu opravdava činjenicom da se "prijatelje može kritizirati", dok se istovremeno, prema njezinim riječima, Putinu ne usuđuje reći ništa.

Nedosljednost na unutarnjem i na vanjskopolitičkom planu vladi Gerharda Schroedera predbacili su i oporbeni Liberali.

Parlamentarna rasprava o proračunu će trajati do petka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙