FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU BI MOGLA DOPUSTITI PRODAJU GMO SJEMENA

NOORDWIJK, 7. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska komisija mogla bidopustiti prodaju prvoga genetski modificiranog sjemena na područjucijele EU unatoč raširenom otporu javnosti prema GMO.
NOORDWIJK, 7. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europska komisija mogla bi dopustiti prodaju prvoga genetski modificiranog sjemena na području cijele EU unatoč raširenom otporu javnosti prema GMO.

Dosad još nije dopuštena prodaja nijednoga biotehnološkog sjemena na razini EU, ali u nekim zemljama poput Francuske i Španjolske postoji takvo dopuštenje na nacionalnoj razini. To znači da samo proizvođači u tim zemljama mogu kupovati i sijati dopušteno sjeme.

Međutim, prema uspostavljenoj zakonskoj proceduri, kad neka država EU dopusti uporabu prodaje sjemena na svojem teritoriju - pod pretpostavkom da je poštovala sve europske zakone - Komisija ima obvezu proširiti takvo dopuštenje i na cijelu EU.

Na sastanku koji će se održati u srijedu, dužnosnici EU raspravljat će o uključivanju 17 različitih sojeva Monsanto kukuruza u takozvani zajednički katalog koji uključuje sve nacionalne kataloge.

Uzgoj osnovne vrste tog kukuruza, otporne na neke nametnike, odobren je na području EU 1998., neposredno prije nego što je uvedena zabrana na izdavanje dopuštenja za GMO.

U srijedu bi se na dnevnom redu mogao naći i zakon o količini GMO sadržaja koja se ne mora deklarirati u serijama konvencionalnog sjemena.

Najnovija verzija zakona određuje prag od 0,3 posto GMO sadržaja za kukuruz i repicu, jedine dvije kulture za koje je dopuštena uporaba biotehnološkog sjemena. GMO sadržaj ispod te razine ne mora se deklarirati.

Njemačka ministrica poljoprivrede Renate Kuenast kaže da bi prihvatljiviji prag bio 0,1 posto, odnosno najniža tehnički izvediva razina.

Unatoč mogućnosti da Europa dopusti uporabu 17 sojeva Monsanto sjemena, zeleni kažu kako je dopuštanje raširene uporabe GMO sjemena neodgovorna dok u većini zemalja ne postoje pravila o odvajanju organskih, konvencionalnih i GMO usjeva kako bi se izbjeglo križanje. Dosad je Komisija ustrajala na tome da članice EU budu odgovorne za to kako se odvajaju tri vrste usjeva.

"Prijedlozi Europske komisije recept su za katastrofu", kaže Geert Ritsema iz udruge Prijatelji Zemlje, misleći pritom na nacrt zakona o usjevima i prijedlogu Komisije da se dopusti sijanje Monsanto sjemena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙