FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER: POSTOJE SVE PRETPOSTAVKE ZA USPJEŠNU SURADNJU HRVATSKE I MAKEDONIJE

SKOPLJE, 6. rujna 2004. (Hina) Postoje sve pretpostavke za uspješnusuradnju Hrvatske i Makedonije na svim područjima posebno na putu kaEuropskoj uniji, rekao je u ponedjeljak u Skoplju hrvatski premijerIvo Sanader čestitavši toj zemlji na podnošenju aplikacije za članstvou EU i izrazivši nadu da će ona čim prije dobiti upitnik Europskekomisije kao osnovu za donošenje mišljenja o pokretanju pregovora začlanstvo.
SKOPLJE, 6. rujna 2004. (Hina) Postoje sve pretpostavke za uspješnu suradnju Hrvatske i Makedonije na svim područjima posebno na putu ka Europskoj uniji, rekao je u ponedjeljak u Skoplju hrvatski premijer Ivo Sanader čestitavši toj zemlji na podnošenju aplikacije za članstvo u EU i izrazivši nadu da će ona čim prije dobiti upitnik Europske komisije kao osnovu za donošenje mišljenja o pokretanju pregovora za članstvo.

"Siguran sam da projekt ujedinjene Europe nema šanse ako nisu uključene i sve zemlje jugoistočne Europe", rekao je Sanader na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s makedonskim premijerom Harijem Kostovim i istaknuo da svi moraju ispuniti sve kriterije koje im Europa postavlja.

Predsjednik hrvatske Vlade doputovao je u ponedjeljak ujutro u službeni posjet Makedoniji, gdje se po dolasku sastao sa svojim domaćinom, makedonskim premijerom Harijem Kostovim, a potom i s predsjednikom parlamenta Ljupčom Jordanovskim. Hrvatskog premijera primio je i predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski.

Prije podne u sjedištu makedonske Vlade hrvatski je predsjednik Vlade zajedno sa svojim makedonskim kolegom bio nazočan potpisivanju Ugovora o suradnji između Republike Hrvatske i Republike Makedonije u okviru približavanja i pristupanja u Europsku uniju, koji su potpisali ministri vanjskih poslova Ilinka Mitreva i Miomir Žužul.

Govoreći o odnosima dviju zemalja hrvatski premijer istaknuo je kako se u gospodarskim odnosima bilježi povećanje ukupne gospodarske suradnje, dodajući kako je siguran da će ona uskoro dosegnuti 160 milijuna dolara. On je izvijestio da u Skoplju danas borave gospodarstvenici 20 najvećih hrvatskih poduzeća, koji će zajedno s makedonskim gospodarstvenicima sudjelovati na gospodarskom forumu. "Sve ovo radimo, jer ova regija poslije dugogodišnjih kriza treba mir i prosperitet", zaključio je Sanader.

Hrvatski premijer izrazio je svoju potporu trilateralnoj suradnji Makedonije, Hrvatske i Albanije u okviru Jadranske povelje, kojom u ovom šestomjesečju predsjedava Hrvatska.

Izrazivši zadovoljstvo posjetom hrvatskog premijera, predsjednik makedonske Vlade Hari Kostov rekao je kako su u razgovorima zaključili da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i da mogu biti primjer suradnje u regiji. Kostov je čestitao Hrvatskoj na dobivenom statusu kandidata za članstvo u EU istaknuvši kako su vođeni razgovori o produbljivanju gospodarske suradnje i suradnje u okviru Jadranske povelje te na putu pristupanja Europskoj uniji.

Gospodarska suradnja treba iskoristiti pogodnosti režima izvoza u Europsku uniju, istaknuo je makedonski premijer dodajući da će u tome vlade obje zemlje pomoći gospodarstvenicima. Govoreći o konkretnim potezima koje će biti poduzeti, Kostov je rekao kako su se dvije strane dogovorile potpisivanje ugovora o angažiranju sezonske radne snage iz Makedonije u Hrvatskoj u području brodogradnje za čime u Hrvatskoj postoji potreba.

Ukupna robna razmjena Hrvatske i Makedonije iznosila je 2003. 144,9 milijuna američkih dolara i bila je veća za 15 posto u odnosu na 2002. godinu. Hrvatski izvoz je iznosio 70,5 milijuna dolara i bio veći za 19 posto u odnosu na 2002, dok je uvoz iznosio 74,5 milijuna dolara. U prvih šest mjeseci 2004. ukupna razmjena je iznosila 81,2 milijuna dolara, što je 21,5 posto više nego u istom razdoblju lani.

Suradnja na putu približavanja EU jedna je od glavnih tema razgovora hrvatskih i makedonskih dužnosnika, a Makedonija bi, nakon što je ovog proljeća aplicirala za članstvo u EU, uskoro trebala dobiti i upitnik Europske komisije, koji ona upućuje zemljama aplikantima u sklopu postupka donošenja svog mišljenja. Na temelju odgovora na taj upitnik, ali i iz drugih izvora, Komisija donosi mišljenje u pogledu sposobnosti zemlje da započne pregovore o članstvu, što je Hrvatska već učinila.

Premijer Sanader sastat će se tijekom poslijepodneva s predstavnicima zajednice Hrvata u Makedoniji, a zajedno sa premijerom Kostovim sudjelovat će i na gospodarskom forumu gospodarstvenika obje zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙