FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: REAKCIJE NA PODIZANJE SPOMENIKA MILI BUDAKU - MEDIJI

BEOGRAD,24. kolovoza(Hina) - Nakon što su elektronski mediji u Beograduu ponedjeljak objavili vijest o otkrivanju spomenika Mili Budakuizvijestivši da je u Svetome Roku, kako su naveli, ipak "u tajnostiosvanuo spomenik ratnom zločincu Mili Budaku", beogradski list"Politika" u utorak, u osvrtu svog stalnog dopisnika u Zagrebu, ističe da su "podizanje spomenika osudili svi, od Vlade do Katoličkecrkve".
BEOGRAD,24. kolovoza(Hina) - Nakon što su elektronski mediji u Beogradu u ponedjeljak objavili vijest o otkrivanju spomenika Mili Budaku izvijestivši da je u Svetome Roku, kako su naveli, ipak "u tajnosti osvanuo spomenik ratnom zločincu Mili Budaku", beogradski list "Politika" u utorak, u osvrtu svog stalnog dopisnika u Zagrebu, ističe da su "podizanje spomenika osudili svi, od Vlade do Katoličke crkve".

U tekstu, s nadnaslovom "Hrvatski paradoksi" i naslovom "Pogled ka ustaštvu", navodi se da su "reakcije javnosti i političara na inicijativu za podizanje spomenika sasvim primjerene i na mjestu, baš kao što se očekuje od zemlje koja za sebe tvrdi da se zasniva na temeljima antifašizma i takve borbe u Drugom svjetskom ratu, koja se cijelim svojim bićem nastoji uključiti u suvremene tokove europskih integracija, odnosno priključiti europskoj civilizaciji koja se danas prvenstveno temelji i izrasta upravo iz te anzifašističke borbe i opredjeljenja."

Na kraju se navode riječi predsjednika općine Lovinac Hrvoja Račića, kojoj pripada Sveti Rok, a koji kaže da su "spomenik podigli emigranti, koji loše kotiraju kod hrvatske emigracije, i lokalni HDZ, koji im ja dao tajnu potporu" pa je to sve, prema Račićevim riječima, "ispolitizirano". "Sada je općina došla na loš glas upravo u vrijeme kada se počela razvijati", dodaje predsjednik općine Lovinac, a prenosi "Politika".

U tekstu se dalje navodi da osude toga čina "nije teško razumjeti kada se ima u vidu da je Hrvatska izgleda danas jedina zemlja u kojoj se poslije masovnog rušenja antifašističkih spomenika i obilježja slobodno podižu spomenici domaćim fašističkim kvislinzima i to još istaknutim ratnim zločincima" što, kako se ističe, "baš nije zgodno za imidž pred međunarodnom zajednicom i javnošću".

Unatoč galami i javnim osudama takvi spomenici i dalje stoje, dok se novi, kao ovaj Mili Budaku, podižu, čime se nameće pitanje: "Da li današnja Hrvatska uopće ozbiljno misli to što tako glasno i uvjerljivo govori?", zaključuje u svom osvrtu beogradska "Politika".

Beogradski "Glas javnosti" prenosi informaciju agencije Tanjug u kojoj se navodi da je predsjednik Sabora Hrvatske Vladimir Šeks "postavljanje spomen obilježja ocijenio kao provokaciju usmjerenu na destabiliziranje političkog sustava u Hrvatskoj", dok preostali dio beogradskog tiska u svojim današnjim izdanjima za sada nema informacija o tome.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙