FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VAJGL: DOGOVORILI SMO NASTAVAK DIJALOGA S HRVATSKOM

HRVATSKA-SLOVENIJAVAJGL: DOGOVORILI SMO NASTAVAK DIJALOGA S HRVATSKOMVALKENBURG, Nizozemska,4. rujna(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Ivo Vajgl izjavio je u subotu nakon susreta s hrvatskimkolegom Miomirom Žužulom da je dogovoren nastavak dijaloga izmeđudviju vlada o otvorenim pitanjima, ponajprije o implikacijama primjenehrvatske Zaštićene ekološko-ribolovne zone (ZERP) u Jadranu.
VALKENBURG, Nizozemska,4. rujna(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izjavio je u subotu nakon susreta s hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom da je dogovoren nastavak dijaloga između dviju vlada o otvorenim pitanjima, ponajprije o implikacijama primjene hrvatske Zaštićene ekološko-ribolovne zone (ZERP) u Jadranu.

"Nastupilo je vrijeme za obnovu dijaloga", rekao je Vajgl nakon razgovora sa Žužulom. Dvojica ministara imala su kratak susret u dvorcu St. Gerlach u Valkenburgu pokraj Maastrichta, gdje su se na neformalnom sastanku okupili ministri vanjskih poslova Europske unije. Na tom je sastanku prvi put otkako je Hrvatska postala kandidat sudjelovao i hrvatski ministar.

Primjena ZERP-a počinje 3. listopada ove godine. Zaštićeni hrvatski pojas, prema odluci Sabora s početka ove godine, neće se primjenjivati za zemlje članice EU-a. Slovenija je zabrinuta što će biti sa slovenskim brodovima koji plove pod zastavama zemalja koje su izvan EU-a.

"I jedna i druga strana imaju zajednički interes zaštite Jadrana i ribljeg fonda, stoga smo se dogovorili da će obje strane proučiti moguće implikacije provedbe ZERP-a na slovenske interese kako bi se izbjegle moguće negativne posljedice, a pogotovo incidentne situacije, ako bi bilo tko zaustavljao slovenske brodove ili brodove koji plove prema koparskoj luci", rekao je Vajgl, ne spominjući eksplicitno brodove sa stranim zastavama.

Vajgl je najavio da će se sa Žužulom ponovno sastati tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, kada bi se mogli sastati i premijeri Ivo Sanader i Anton Rop.

Ministar Žužul nakon sastanka nije želio ulaziti u problem slovenskih brodova pod stranim zastavama. "Ne bih htio prejudicirati, to je stvar više tehničkog dogovora", rekao je Žužul, dodajući da ideja proglašenja ZERP-a nije bila da se "zagorča normalni život susjedima, nego zaštita Jadrana, što je zajednički cilj i Hrvatske i Slovenije i Italije, a i cijele Europske unije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙