FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KATASTROFA U DARFURU: SUDAN TRAŽI POMOĆ OD LIBIJE, UN UPOZORAVA NA NOVO ZLO - EPIDEMIJU MALARIJE

TRIPOLI/SISI, 17. kolovoza 2004. (Hina) - Sudan je od libijskog vođeMoamera Gadafija zatražio da "osobno intervenira" i pomogne riješitikrizu u Darfuru, zapadnoj pokrajini pogođenoj građanskim ratom odveljače 2003., a Ujedinjeni narodi (UN) upozoravaju u utorak dastanovništvu, koje umire od ratnih stradanja i gladi prijeti imalarija.
TRIPOLI/SISI, 17. kolovoza 2004. (Hina) - Sudan je od libijskog vođe Moamera Gadafija zatražio da "osobno intervenira" i pomogne riješiti krizu u Darfuru, zapadnoj pokrajini pogođenoj građanskim ratom od veljače 2003., a Ujedinjeni narodi (UN) upozoravaju u utorak da stanovništvu, koje umire od ratnih stradanja i gladi prijeti i malarija.

Libijska službena agencija Jana javlja u uturaok da je sudanski ministar vanjskih poslova Mostafa Osman Ismail prenio u Sirtu libijskome vođi Gadafiju poruku predsjednika Omara el-Beshira koji ga poziva da "osobno intevenira" kako bi riješio krizu u Darfuru gdje je građanski rat već odnio do 50.000 života.

Od približno 1,2 miljiuna raseljenih i protjeranih iz Darfura, za što su odgovorne provladine arapske milicije Janjaweed, njih 200.000 je smješteno u susjednome Čadu.

Od gladi i bolesti umire svakodnevno 1.000 ljudi, upozoravaju dužnosnici UN-a a nevoljama toj trentuačno najgoroj humanitarnoj katastrofi u svijetu pridodaju i epidemiju malarije.

Oko 18.770 slučajeva malarije dijagnosticirano je među izbjeglicama od početka srpnja, od koje je umrlo 14 ljudi, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Slijedi zatim hepatitis koji je pogodio 1.000 osoba i odnio 27 života.

UN upozorava da arapske milicije neprestance prelaze u Čad kako bi krale stoku i ubijale civile.

Vijeće sigurnosti UN-a dalo je Sudanu još oko dva tjedna da dokaže kako je poboljšalo sigurnosno stanje u Darfuru ili će se se suočiti sa sankcijama.

Arapske milicije, koje uživaju potporu središnje sudanske vlade u Kartumu, bore se protiv dva pobunjenička pokreta koji traže bolju raspodjelu bogatstava.

Libija je 12. kolovoza predložila Afričkoj uniji prošireni sastanak svih sudanskih strana u Tripoliju koji bi pomogao riješiti krizu u Darfuru.

U Darfur je u nedjelju stiglo 155 ruandskih vojnika s mandatom da zaštite promatrače koji nadgledaju krhko primirje sklopljeno između sudanske vlade i pobunjenika, što je polovica od predviđenih 300 pripadnika.

Mirovni pregovori zaraćenih strana u Sudanu trebali bi se održati 23. kolovoza u nigerijskome gradu Abuji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙