FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: GRADONAČELNIK BLEIBURGA POTVRĐUJE GRADNJU SPOMENIKA UBIJENIM PRISTAŠAMA USTAŠKOG REŽIMA

ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - Točno je da bi u blizini Bleiburgatrebao biti podignut spomenik pristašama fašističkog ustaškog režima,ubijenima u svibnju 1945., a već je upućen i zahtjev za odobrenjemteksta posvete i za izdavanjem građevinske dozvole, potvrdio je urazgovoru za austrijsku agenciju APA gradonačelnik Bleiburga StefanVisotschnig.
ZAGREB, 3. rujna 2004. (Hina) - Točno je da bi u blizini Bleiburga trebao biti podignut spomenik pristašama fašističkog ustaškog režima, ubijenima u svibnju 1945., a već je upućen i zahtjev za odobrenjem teksta posvete i za izdavanjem građevinske dozvole, potvrdio je u razgovoru za austrijsku agenciju APA gradonačelnik Bleiburga Stefan Visotschnig.

Spomenik već postoji ali "novi će se bolje uklopiti u krajolik", a sastojat će se od podne ploče i betonskog zida sa spomen-pločama, najavljuje Visotschnig, objašnjavajući da se nekadašnje vojno vježbalište nalazilo na podlozi od ilovače.

Novi spomenik bit će podignut sljedeće godine, ističe gradonačelnik Bleiburga, dodajući i da će ubuduće tradicionalnu komemoraciju na žrtve Bleiburga organizirati hrvatska vlada u Zagrebu, prenosi APA.

Petar Kuchar iz Udruženja koruških partizana opovrgava pak tvrdnju da su na području Bleiburga partizani poubijali ustaše: "Nismo ustrijelili nijednog jedinog čovjeka", ustvrdio je Kuchar za austrijsku agenciju, ističući da "koruški partizani nemaju nikakve veze s onim što se dogodilo na jugoslavenskom teritoriju".

Visotschnig pobija njegove tvrdnje: "Postoje svjedoci da je u Bleiburgu bilo strijeljanja. Osim toga, sve je dokumentirano", ističe gradonačelnik Bleiburga u izjavi za APA-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙