FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ESTONSKE VLASTI UKLONILE SPORNI SPOMENIK

LIHULA, 3. rujna 2004. (Hina/AFP) - Estonske su vlasti u noći sčetvrtka na petak uklonile sporni spomenik podignut vojnicima tebaltičke zemlje koji su se tijekom Drugog svjetskog rata borili nanjemačkoj strani, javlja agencija France Presse.
LIHULA, 3. rujna 2004. (Hina/AFP) - Estonske su vlasti u noći s četvrtka na petak uklonile sporni spomenik podignut vojnicima te baltičke zemlje koji su se tijekom Drugog svjetskog rata borili na njemačkoj strani, javlja agencija France Presse.

Vlada je zatražila uklanjanje spomenika podignutog u gradu Lihuli u čast onih koji su se s nacističkom vojskom borili protiv Sovjetskog Saveza, ocijenivši da bi to moglo nanijeti štetu imidžu Estonije u inozemstvu.

"Taj spomenik podignut na javnom terenu je ilegalan i šteti ugledu Estonije", kazala je glasnogovornica estonske vlade Kristi Liiva.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala oko 500 demonstranata koji su prosvjedovali protiv uklanjanja spomenika, a tom su prilikom najmanje dvije osobe ozlijeđene.

Oko 2.000 ljudi, među kojima je bilo i stotinjak bivših vojnika, sudjelovalo je 20. kolovoza na svečanosti inauguracije spomenika koji prikazuje estonskog vojnika u nacističkoj uniformi s natpisom: "Estoncima koji su se borili protiv boljševizma i za estonsku neovisnost 1940. i 1941. godine".

Postavljanje ovog spomenika izazvao je reakciju estonskog premijera Juhana Partsa, koji je čitav projekt ocijenio "provokacijom", nakon čega je policija pokrenula istragu.

Spomenik je podignut prije dvije godine u gradu Parnu na zapadu zemlje, ali je uklonjen na intervenciju tadašnjeg premijera Siima Kallasa koji je u njemu vidio opasnost za vanjskopolitičke odnose Estonije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙