FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠKOLA U BESLANU POD POTPUNOM KONTROLOM RUSKIH SNAGA

BESLAN, 3. rujna 2004. (AFP) - Pripadnici ruskih specijalnih snagauspjeli su ući u školu u Beslanu gdje su stotine talaca bile zatočeneod srijede, dok taoci i dalje bježe iz zgrade, objavio je u petakruski krizni stožer.
BESLAN, 3. rujna 2004. (AFP) - Pripadnici ruskih specijalnih snaga uspjeli su ući u školu u Beslanu gdje su stotine talaca bile zatočene od srijede, dok taoci i dalje bježe iz zgrade, objavio je u petak ruski krizni stožer.

"Škola je pod potpunom kontrolom specijalnih snaga", dodaje krizni stožer u Beslanu.

Većina djece koja su se nalazila u školi su živa, prenijela je ruska novinska agencija Interfax riječi službenih izvora. Novinari s lica mjesta javljaju da su u školu ušli i bolničari s nosilima.

"Djeca koja su ostala u školi nisu ozlijeđena. Oni kojima se nešto dogodilo su oni koji su pokušali pobjeći iz škole i na koje su otmičari otvorili vatru", kazao je neimenovani službeni izvor.

Specijalne ruske snage morale su pokrenuti akciju spašavanja talaca, koji su u školi zatvoreni od srijede, kada je prva skupina talaca počela bježati a otmičari su otvorili vatru na njih.

Novinar agencije France Presse javlja da je vidio najmanje 23 djece i odraslih kako izlaze iz zgrade. Televizijske snimke prikazale su brojne žene i djecu kako izlaze iz zgrade.

Neki od ranjenih odmah su odvedeni do bolničkih kola, dok su helikopteri ruske vojske nadlijetali zgradu. Brigu o drugim taocima preuzeli su odmah stanovnici Beslana koji su stajali oko škole danima.

Televizijska mreža CNN javlja, pozivajući se na Interfax, da je 158 djece hospitalizirano.

Otmičari su uspjeli pobjeći iz zgrade pucajući naslijepo po masi ljudi, a neki od njih su se sklonili u jednu kuću u blizini škole. Pucnjava se i dalje čuje.

Ruska televizija NTV je javila da je pet otmičara ubijeno.

"Ne radi se o napadu nego o posljedici bijega dijela talaca", kazao je dobro obaviješten izvor iz kriznog stožera za radio Eho Moskve. Nakon toga snage reda su morale intervenirati.

Nakon što su poslije dogovora između vlasti i otmičara, zaključenog tijekom jutra, tijela osoba koje su poginule u srijedu evakuirana, otmičari su aktivirali dio eksploziva postavljenog u školu izazvavši urušavanje dijela krova. Četrdesetak talaca je u tom trenutku uspjelo pobjeći i otmičari su otvorili vatru na njih, objasnili su pripadnici kriznog stožera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙