FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POŽAR U WEIMARSKOJ KNJIŽNICI UNIŠTIO 30.000 VRIJEDNIH DJELA

NJEMAČKA-KULTURA-POŽARPOŽAR U WEIMARSKOJ KNJIŽNICI UNIŠTIO 30.000 VRIJEDNIH DJELAWEIMAR, Njemačka, 3. rujna 2004. (Hina/dpa) - Požar u poznatojknjižnici vojvotkinje Anne Amalie u Weimaru uništio je tijekom noći30.000 književnih djela neprocjenjive vrijednosti od kojih mnogapotječu iz renesanse, objavili su u petak njemački dužnosnici.
WEIMAR, Njemačka, 3. rujna 2004. (Hina/dpa) - Požar u poznatoj knjižnici vojvotkinje Anne Amalie u Weimaru uništio je tijekom noći 30.000 književnih djela neprocjenjive vrijednosti od kojih mnoga potječu iz renesanse, objavili su u petak njemački dužnosnici.

Požar nepoznatog uzroka progutao je tavan rokoko palače iz 16. stoljeća.

Ugašen je za dva sata, no voda kojom je gašen požar se probila na donje katove zgrade, nanijevši veliku štetu na dragocjenim djelima, rekao je predsjednik vlade Turingije Dieter Althaus. Osim knjiga koje su posve uništene, još oko 20.000 vjerojatno je toliko oštećeno da ih se neće moći restaurirati, rekao je.

Knjižnica je osnovana sredinom 18. stoljeća na inicijativu vojvotkinje Anne Amalie, a brigu nad njome kasnije je preuzeo Johann Wolfgang von Goethe.

Do požara obuhvaćala je oko 850.000 djela, a jezgru zbirke čine Shakespearova djela i zbirka Faust.

Knjižnica se nalazi na UNESCO-vu popisu svjetske baštine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙