FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEW YORK: SUTRA POČINJE REPUBLIKANSKA KONVENCIJA

WASHINGTON,29. kolovoza(Hina) - Američka Republikanska strankazapočinje u ponedjeljak u New Yorku konvenciju na kojoj će i službenoaktualnog predsjednika George W. Busha nomirati svojim kandidatom napredsjedničkim izborima u studenome.
WASHINGTON,29. kolovoza(Hina) - Američka Republikanska stranka započinje u ponedjeljak u New Yorku konvenciju na kojoj će i službeno aktualnog predsjednika George W. Busha nomirati svojim kandidatom na predsjedničkim izborima u studenome.

Uoči konvencije Bush vodi tijesnu predizbornu utrku s demokratskim izazivačem Johnom Kerryjem, a republikanci se nadaju da će sam skup, kao i Bushov nastup na njemu, omogućiti njihovom kandidatu da stekne odlučujuću prednost pred demokratskim protukandidatom.

Konvencija bi trebala neutralizirati nezadovoljstvo američkih birača stanjem u Iraku i ekonomskim problemima i predstaviti predsjedničke izbore kao izbor između Busha kao čvrstog vođe koji jamči sigurnost i Kerryja kao njegove suprotnosti.

Očekuje se da će od ponedjeljka do četvrtka u newyorškom Madison Square Gardenu Republikanci naglasiti da je Bush bolji izbor u vođenju borbe protiv terorizma, ali i posvetiti značajno vrijeme unutarnjepolitičkim pitanjima poput ekonomije, zdravstvenog osiguranja i obrazovanja.

Bush će u četvrtak prihvatiti službenu nominaciju svoje stranke za predsjedničke izbore i u govoru ocrtati svoj plan za eventualni drugi mandat. Očekuje se da će također žestoko napasti Kerryja, koji se tjednima muči s televizijskim spotovima koji tvrde da je lagao o svojem ratovanju u Vijetnamu i tamo zasluženim odličjima.

Bush će imati zadaću ojačati već postojeći dojam Amerikanaca da je bolji od Kerryja u borbi protiv terorizma i očuvanju njihove sigurnosti, ali i da ih je rat u Iraku učinio sigurnijim te ih uvjeriti da ima rješenje za manjak novih radnih mjesta i problem siromaštva koje je poraslo za njegova predsjedništva.

Na konvenciji će se okupiti ukupno oko 50.000 izaslanika, gostiju, novinara i posjetitelja, a odvijat će se pod do sada neviđenim mjerama sigurnosti usred terorističkih prijetnji i prosvjeda.

Niz nedavnih istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da su Bush i Kerry i dalje praktički izjednačeni u predsjedničkoj utrci, ali s Bushom po prvi put posljednjih tjedana ispred svoga protivnika. Anketa tjednika Time pokazala je u subotu da Bush ima mršavih dva posto prednosti pred Kerryjem, što je u okviru margine greške, ali odražava rezultate i drugih istraživanja prema kojima nešto popularniji.

Konvenciji u New Yorku će nazočiti i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i veleposlanik u Sjedinjenim Državama Neven Jurica.

Oko 10.000 newyorških policajaca, uz nepoznat broj drugih pripadnika službi sigurnosti osiguravat će Kongres Republikanske stranke koji se po prvi put održava u New Yorku, inače gradu uporištu Demokratske stranke.

Usred prijetnji napada terorista koji žele poremetiti američke predsjedničke izbore i strahovanja da bi neki prosvjedi mogli postati nasilni, vlasti su Madison Square Garden i njegovu okolicu pretvorile u zaštićeno područje blokirajući glavne ulice betonskim preprekama i postavljajući teško naoružane policajce u blizini. Poduzete su i mjere zaštite od napada iz zraka i s mora, i angažirani pokretni laboratoriji za otkrivanje bioloških i kemijskih otrova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙