FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LAURA BUSH I SCHWARZENEGGER TRAŽE NOVI MANDAT ZA BUSHA

WASHINGTON/NEW YORK,1. rujna(Hina) - Američka prva dama Laura Bush iguverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger pozvali su u utorakAmerikance da ponovno izaberu predsjednika Georgea W. Busha na joščetiri godine hvaleći ga kao snažnog i suosjećajnog čelnika koji jeučinio svijet i Ameriku slobodnijim i sigurnijim.
WASHINGTON/NEW YORK,1. rujna(Hina) - Američka prva dama Laura Bush i guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger pozvali su u utorak Amerikance da ponovno izaberu predsjednika Georgea W. Busha na još četiri godine hvaleći ga kao snažnog i suosjećajnog čelnika koji je učinio svijet i Ameriku slobodnijim i sigurnijim.

"Ovo su vremena koja traže posebno snažnog i odlučnog čelnika. I ja sam ponosna da je moj muž takav čelnik", rekla je Laura Bush na kongresu američke Republikanske stranke.

"Možete računati na njega posebice u krizama", kazala je američka prva dama nakon što ju je delegatima republikanskog kongresa satelitskom video-vezom najavio sam predsjednik Bush.

"On je ustrajan čovjek. On je čovjek unutarnje snage. On je čelnik koji neće ustuknuti, koji se ne koleba, koji ne popušta", rekao je zvijezda akcijskih filmova, a sada guverner Kalifornije Schwarzenegger na tragu nastojanja Republikanaca da predstave Busha kao snažnog čelnika u opasnim vremenima borbe protiv terorizma kojega Amerika treba još četiri godine u Bijeloj kući.

Schwarzenegger i Laura Bush su govorili u Madison Square Gardenu nakon što su delegati Republikanske stranke i službeno nominirali Busha za stranačkog predsjedničkog kandidata.

Bush će se na predsjedničkim izborima 2. studenoga suočiti s demokratskim kandidatom Johnom Kerryjem s kojim vodi izjednačenu predizbornu utrku mada je predsjednik posljednjih nekoliko tjedana uspio steći blago vodstvo pred Kerryjem prema nekoliko istraživanja javnoga mišljenja.

Drugog dana kongresa Republikanska stranka nastojala je pokazati suosjećajnu stranu svoje politike, s Laurom Bush i Arnoldom Schwarzeneggerom koji su podsjetili na Busha kao "suosjećajnog konzervativca".

Američka prva dama govorila je kako je njezin suprug teško donio odluku da krene u rat u Iraku i Afganistanu.

"Moj muž nije želio ići u rat, ali je znao da sigurnost i zaštita Amerike i svijeta ovise o tome", rekla je ona.

Ona je kazala kako je Bushovo čelništvo pomoglo da danas u slobodi živi 50 milijuna ljudi, podsjetivši na ratove u Afganistanu i Iraku.

Odgovarajući na pitanje zašto bi Amerikanci trebali ponovno izabrati njezinog muža za predsjednika Laura Bush je podsjetila i na druge teme bliske običnim Amerikancima, na Bushovu reformu školstva, smanjenje poreza koje je dalo poticaj malim poduzetnicima te reformu zdravstvene skrbi koja financira nabavku lijekova za starije osobe.

Schwarzenneger je ispričao osobnu priču o djetinjstvu u Austriji u doba sovjetske okupacije do dolaska u Sjedinjene Države gdje je ostvario američki san postavši filmska zvijezda i konačno guverner Kalifornije, najbogatije američke savezne države.

"Amerika mi je pružila priliku i moji imigrantski snovi su postali stvarnost", rekao je Schwarzenegger, umjereni Republikanac za kojega njegova stranka očekuje da bi mogao Bushu privući neodlučne i umjerene birače.

"Zato vjerujem u ovu zemlju, zato vjerujem u ovu stranku i zato vjerujem u ovog predsjednika", rekao je on delegatima Republikanske stranke.

Bushovi politički protivnici demokrati, međutim, proglasili su temu večeri republikanskog kongresa promašenom smatrajući da je Bush davno napustio načela "suosjećajnog konzervativizma" s kojima je osvojio izbore 2000., smanjenjima poreza za koje drže da koriste uglavnom bogatim Amerikancima i s blizu 2 milijuna radnih mjesta zatvorenih za njegova predsjedništva.

Predsjednik Bush će nominaciju prihvatiti u četvrtak navečer, posljednjeg dana Kongresa, kada će u govoru ocrtati svoj plan za iduće četiri godine u slučaju da dobije izbore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙